Historisk arkiv

Norsk tilknytning til EASO

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen vil knytte Norge til det europeiske støttekontoret på asylfeltet, EASO, som etter planen skal etableres i 2010. – Et tett europeisk samarbeid er viktig for å kunne ivareta norske interesser, samtidig som vi vil kunne bidra med god kunnskap på helt sentrale områder. sier justisminister Knut Storberget.

Regjeringen vil knytte Norge til det europeiske støttekontoret på asylfeltet, EASO, som etter planen skal etableres i 2010.

En av EUs hovedstrategier for de kommende årene på flyktning- og migrasjonsfeltet er å utvikle et effektivt og godt samarbeid mellom medlemslandene, og med andre partnere. EASO er en viktig brikke i denne strategien.

–Et tett europeisk samarbeid er viktig for å kunne ivareta norske interesser, samtidig som vi vil kunne bidra med god kunnskap på helt sentrale områder. Landinfo, som er utlendingsforvaltningens fagenhet for landinformasjon, samarbeider allerede aktivt med tilsvarende enheter i EU-landene, og dette samarbeidet vil kunne videreføres innen rammen av EASO, sier justisminister Knut Storberget.

EASO vil gi et mer enhetlig beslutningsgrunnlag ved at medlemslandene i større grad vil forholde seg til samme landinformasjon, og en felles forståelse av denne. Det er også planlagt at det skal tilbys felles opplæring for de som arbeider med asylsaker i medlemslandene. En slik felles opplæring vil også kunne medvirke til et mer enhetlig beslutningsgrunnlag.

– En deltakelse i EASO har nær sammenheng med vår deltakelse i Dublin-samarbeidet. Det er viktig for Norge at mottaksforhold, asylpraksis og asylprosedyrer i de landene vi samarbeider med, er i samsvar med internasjonale standarder når man benytter seg av Dublin-regelverket i behandlingen av asylsakser, sier justisminister Knut Storberget.

Støttekontoret skal:

  • Understøtte det praktiske samarbeidet på feltet mellom medlemslandene
  • Støtte medlemsland som er utsatt for særlig press på asyl- og mottakssystemene
  • Bidra til gjennomføring av det felles europeiske asylsystemet (CEAS)