Historisk arkiv

Omorganisering i utlendingsforvaltningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen har vedtatt å overføre politiets oppgaver knyttet til søknader om oppholds- og arbeidstillatelser, statsborgerskap og EØS-registreringsordningen til Utlendingsdirektoratet (UDI).

Regjeringen har vedtatt å overføre politiets oppgaver knyttet til søknader om oppholds- og arbeidstillatelser, statsborgerskap og EØS-registreringsordningen til Utlendingsdirektoratet (UDI).

– Utlendingsfeltet er i dag preget av dobbeltarbeid og at sakene sendes gjennom mange ledd før det blir tatt en avgjørelse. Saksbehandlingen er spredt på mange steder, og det er stor variasjon i kompetanse, kapasitet og saksmengde. Dette har ført til for lang saksbehandlingstid, og varierende kvalitet og service. Det gjør vi noe med nå, sier justisminister Knut Storberget.

Ansvarsoverføringen vil skje gradvis med oppstart senest i 2012.

– Denne omorganiseringen vil gi raskere og mer effektiv saksbehandling, bedre brukerservice og kvalitet, styrke de ansattes kompetanse og føre til enda bedre kontroll. Samtidig gir det UDI og Politidirektoratet mulighet til å prioritere sine kjerneoppgaver, sier justisministeren.

Beslutningen er resultatet av et langvarig arbeid med å finne gode løsninger som ivaretar hensynet til både rask saksbehandling, god kvalitet og kontroll. Både Politidirektoratet (POD) og Utlendingsdirektoratet UDI har anbefalt en overføring av oppgavene til UDI.

Den nye organiseringen innebærer at behandlingen av oppholds- og arbeidstillatelser og statsborgersaker blir mer sentraliserte i førstelinjen enn i dag. Det etableres mellom 10 og 12 regionkontorer og noen støttekontorer som skal gjennomføre oppgavene. Ulempen som enkelte brukere vil oppleve ved å bo langt fra et kontor, vil oppveies gjennom nye elektroniske løsninger som innebærer at brukerne har muligheten til å bestille time på nett og redusere antall personlige oppmøter.

– Denne endringen sammen med nye elektroniske løsninger vil bidra til en mer profesjonalisert utlendingsforvaltning med raskere saksbehandling og bedre kvalitet og service, sier Storberget.

Andrelinjen sentralt bygges ned, og oppgaver og ressurser flyttes i større grad ut til førstelinjen. Dette skal sikre bedre veiledning og raskere saksbehandling, gjennom en mer kompetent og styrket førstelinje, som skal tillegges vedtaksmyndighet i langt flere saker enn det som er forsvarlig med dagens organisering.

Flyttingen av disse oppgavene til UDI innebærer også en gevinst for politiet, ettersom samtlige politifolk og sivile politiansatte som jobber mindre enn 50 prosent med utlendingssaker, blir værende i etaten.

– Det vil gi politiet økte ressurser som kan brukes til å bekjempe og forebygge kriminalitet, sier Storberget.