Historisk arkiv

Retur av flere utlendinger uten lovlig opphold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen foreslår å styrke arbeidet med utsendelse av personer uten lovlig opphold i Norge med over 90 millioner kroner i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2010. Satsingen vil bidra til at rundt 1000 flere personer returnerer i år.

- Regjeringen følger opp Soria Moria II. Vi styrker returarbeidet og øker antallet uttransporteringer på utlendingsfeltet. Effektiv saksbehandling og rask retur vil forebygge at personer uten beskyttelsesbehov kommer til Norge. Det har stor betydning for asylinstituttets legitimitet, sier justisminister Knut Storberget.

Tall fra Utlendingsdirektoratet viser en nedgang på 41 prosent i antall asylsøknader per 1. mai sammenliknet med 2009. Tall fra Politiets utlendingsenhet viser at totalt 60 prosent flere har returnert i 1. tertial i år sammenliknet med 1. tertial 2009. 27 prosent flere returnerte frivillig. Nedgangen i antall asylsøkere viser at de tiltakene som Regjeringen tidligere har iverksatt fungerer. Denne styrkingen kommer på toppen av disse tiltakene, og vil bidra til at enda flere returnerer.

Regjeringen foreslår å styrke arbeidet med frivillig retur og reintegrering i hjemlandet med nærmere 37 millioner kroner i 2010, noe som skal bidra til å øke antall frivillige returer, særlig til Irak. Videre foreslås det å styrke politiets arbeid med uttransporteringer med over 22 millioner kroner for å bidra til å øke antallet tvangsreturer med om lag 500. Regjeringens måltall for antall returer, frivillig og med tvang, økes dermed fra 4 900 til 5 900 personer i 2010. I 2009 ble 4359 personer uten lovlig opphold returnert fra Norge. Det var 1468 flere enn året før, og var det høyeste antallet siden 2004.

- Det er viktig at asylsøkere med endelig avslag og utlendinger uten lovlig opphold returnerer så raskt som mulig. Regjeringen foreslår derfor å styrke den bygnings- og bemanningsmessige kapasiteten ved Politiets utlendingsinternat på Trandum med om lag 33 millioner kroner til 50 nye plasser, sier justisministeren.