Historisk arkiv

Styrket retursamarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen vil styrke samarbeidet med EUs byrå for samordning av kontroll og overvåking av ytre grenser, Frontex, og øke deltakelsen i felles returoperasjoner. – Det er viktig med en samlet innsats i Europa for å bekjempe ulovlig innvandring og sørge for at personer uten lovlig opphold returnerer. Returdirektivet, som ble sendt på høring i februar i år, bidrar til dette, sier justisminister Knut Storberget.

Regjeringen vil styrke samarbeidet med EUs byrå for samordning av kontroll og overvåking av ytre grenser, Frontex, og øke deltakelsen i felles returoperasjoner.

– Det er viktig med en samlet innsats i Europa for å bekjempe ulovlig innvandring og sørge for at personer uten lovlig opphold returnerer. Returdirektivet, som ble sendt på høring i februar i år, bidrar til dette, sier justisminister Knut Storberget.

Direktivet etablerer felles standarder og prosedyrer i Schengen-området for retur av personer uten lovlig opphold. Dette innebærer en styrking av rettssikkerheten for denne gruppen. Samtidig styrkes ordningen med frivillig retur, slik at flere utlendinger uten lovlig opphold reiser hjem frivillig. Utlendinger som derimot ikke reiser hjem frivillig, skal i utgangspunktet både ilegges et innreiseforbud til Norge og uttransporteres.

Den rådende situasjon innen Schengen-området er at statene i varierende grad gjennomfører retur av personer uten lovlig opphold. Når de felles reglene i returdirektivet trer i kraft vil Europakommisjonen få myndighet til å overvåke den nasjonale etterlevelsen av reglene. Dette gir grunnlag for å mene at situasjonen vedrørende ulovlig opphold innen Schengen-området vil bli bedret på sikt.

– Regjeringen fører en human og rettferdig asylpolitikk for at de som trenger beskyttelse skal få det. Derfor er det viktig at de som ikke fyller vilkårene for opphold drar hjem. Regjeringen ønsker at personer med utreiseplikt drar frivillig, og vil stimulere flest mulig til å gjøre det, fremfor å bli tvangsreturnert av politiet. Regjeringen vil øke antallet returer, og om nødvendig gjennomføre disse ved bruk av tvang, sier justisminister Knut Storberget.

En av oppgavene til Frontex er å koordinere retur av tredjelandsborgere som oppholder seg ulovlig i medlemslandene.