Historisk arkiv

Oppholdstillatelse på nett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Søknader om visum, oppholdstillatelse for arbeid og utdanning, familieinnvandring, statsborgerskap og permanent oppholdstillatelse i Norge kan nå registreres via Internett.

Søknader om visum, oppholdstillatelse for arbeid og utdanning, familieinnvandring, statsborgerskap og permanent oppholdstillatelse i Norge kan nå registreres via Internett.

- Dette er et stort løft for utlendingsforvaltningen. Det betyr bedre service til søkere, ingen kø hos politiet eller på utenriksstasjonene og bedre arbeidsforhold for de som jobber i førstelinjen, sier justisminister Knut Storberget.

Utlendingsdirektoratet (UDI), politiet og utenriksstasjoner innfører nå selvbetjeningsløsningen Søknad på nett. Med Søknad på nett kan søkere selv fylle ut og registrere søknaden sin, betale gebyr og bestille time på nettet for oppmøte hos politi eller ambassade for innlevering av pass og annen nødvendig dokumentasjon.

Løsningen er tatt i bruk på alle politistasjoner i Norge. Innen februar/mars skal over 100 norske utenriksstasjoner tilby tjenesten til brukere rundt om i verden.

- Det viktigste vi kan gjøre for å hjelpe dem som har en sak til behandling, er å forkorte ventetiden. Søknad på nett kan bidra til nettopp dette, sier justisministeren.

Elektronisk arkiv
Norske utenriksstasjoner, UDI og politiet får årlig om lag 350 000 søknader om opphold i Norge. Nå innføres også et felles elektronisk arkiv, eSak, som UDI, politiet i hele Norge og 100 norske utenriksstasjoner vil ha tilgang til. Alle søknadene og dokumentene vil bli lagret i dette elektroniske arkivet, og de kan hentes opp med et tastetrykk uansett hvor de som skal behandle søknaden, befinner seg.

- Et felles elektronisk arkiv vil bidra til å korte ned saksbehandlingstiden. Tidligere kunne søknader være ”på reise” i flere måneder, fra utenriksstasjon til UDI, mellom UDI og politiet, fra UDI til utenriksstasjon. Nå er alt tilgjengelig for alle etatene umiddelbart. Man kan dermed jobbe langt mer effektivt og på den måten redusere saksbehandlingstidene, sier UDI-direktør Ida Børresen.

- Moderne elektroniske løsninger vil være en stor hjelp for politiet i vårt arbeid med utlendingssaker. Vi reduserer køene på politistasjonen fordi søkerne kan booke tid på nett. Løsningene vil bidra til at politiet får frigjort verdifull tid som igjen kan benyttes til å saksbehandle flere saker, sier politidirektør Ingelin Killengreen.

Utlendingsnemnda (UNE) og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) vil få bli koblet på utlendingsforvaltningens felles elektroniske arkiv i løpet våren 2011.