Historisk arkiv

Statsbudsjettet 2012

Kriminalomsorgen: Bedre innhold i soningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Oslo fengsel er landets største og trenger et godt aktiveringstilbud for de innsatte. Derfor foreslår regjeringen å bevilge 60 millioner kroner til nytt aktivitetsbygg ved fengselet. I tillegg fortsetter regjeringen satsingen på alternativ soning og holder trykket oppe i arbeidet med soningsoverføring.

60 millioner kroner under Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementets budsjett skal gå til videre arbeid med oppføring av et nytt aktivitetsbygg ved Oslo fengsel.

– En undersøkelse fra 2010 viser at Norge er det landet i Norden som har lavest tilbakefall til ny kriminalitet. Skole, arbeid og aktivisering bidrar til meningsfull soning og bedre tilbakeføring til samfunnet. Det er derfor viktig at vi får et godt aktiviseringstilbud i landets største fengsel, sier Storberget. Regjeringen tar sikte på at bygget kan tas i bruk i 2013.

Soning med elektronisk kontroll. For å håndtere økt bruk av varetekt og økt antall domfelte ble det i revidert nasjonalbudsjett for 2011 bevilget seks millioner kroner til å innføre straffegjennomføring med elektronisk kontroll i Agderfylkene og Akershus.

– Muligheten til å sone straff med elektronisk kontroll har gitt svært gode resultater, og viser at alternativ soning har god effekt, sier justisminister Knut Storberget.

I 2012 vil regjeringen videreføre en kapasitet tilsvarende 35 fengselsplasser. Soning med elektronisk kontroll finnes nå i 10 fylker, og den samlede kapasiteten til denne soningsformen blir med dette 215 plasser.

Mer soningsoverføring. Gjennomsnittlig antall utenlandske innsatte har økt med hele 95 prosent i perioden fra 2006 til 2010. Mange av disse skulle heller ha sonet i hjemlandet. Regjeringen arbeider hele tiden med rask soningsoverføring av utenlandske innsatte.

– Derfor vurderer vi å omgjøre en avdeling ved Ullersmo fengsel til en avdeling primært forbeholdt utenlandske innsatte som skal utvises eller overføres til fortsatt soning i hjemlandet. Vi har også sendt på høring et forslag som gir hjemmel for løslatelse etter halv soningstid for innsatte som skal utvises med varig innreiseforbud, sier Storberget.

Regjeringen har allerede iverksatt tiltak for å effektivisere saksbehandlingen i overføringssaker, og i tillegg har Norge nylig inngått tre bilaterale avtaler om soningsoverføring med Romania, Litauen og Latvia.

Utredning av fengselskapasitet. Regjeringen har satt i gang en utredning av alternative konsepter for fengselskapasiteten i Vestfold, Telemark, Buskerud og Agderfylkene, hvor kapasiteten i dag blant annet består av en rekke småfengsler med en gammel, nedslitt og uhensiktsmessig bygningsmasse. Det skal sikre at regjeringen får et godt beslutningsgrunnlag for hvilket konsept som bør velges for fremtidig fengselskapasitet i området.