Historisk arkiv

Arbeidsgruppe skal se på håndteringen av barnebortføringssaker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Regjeringen vil nedsette en ekstern arbeidsgruppe som skal se på den samlede bistanden som ytes av norske myndigheter i internasjonale barnebortføringssaker, for å styrke innsatsen der det er behov for det.

– Det er viktig for regjeringen å ha et godt system for bistand og oppfølgning for å få et bortført barn hjem, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo.

Det er mer enn 20 år siden Norge tiltrådte Haagkonvensjonen om internasjonal barnebortføring. Det er ikke foretatt en evaluering av hvordan konvensjonens forpliktelser etterleves av norske myndigheter og norske domstoler.

– Derfor er det nå hensiktsmessig med en gjennomgang av regelverket og norske myndigheters behandling av saker om barnebortføring, og å vurdere ytterligere tiltak for å få til en bedre behandling av dem. Viktigst av alt er at løsningene er til barnets beste, sier Faremo.

I tillegg arbeides det også fortløpende i departementene med å utvikle egnede metoder for å forebygge og bidra til løsning av barnebortføringssakene, senest lovendringen som trådte i kraft 11. mai 2012 der straffeansvaret ved internasjonal barnebortføring ble utvidet. Det arbeides også med et forslag om stans av økonomiske ytelser og barnebidrag ved internasjonal barnebortføring.

Arbeidsgruppen skal legge frem sine forslag i løpet av 2013.

Mer om barnebortføring, se www.barnebortføring.no.