Historisk arkiv

Statsbudsjettet 2013

Flere returer av personer uten lovlig opphold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Regjeringen foreslår å styrke arbeidet med å returnere personer uten lovlig opphold i Norge. I tillegg foreslår regjeringen tiltak for å få ned saksbehandlingstiden.

– Personer som forfølges, skal kunne få asyl i Norge. Samtidig må vi sørge for at personer som ikke trenger beskyttelse, reiser hjem så raskt som mulig – helst frivillig, men om nødvendig med tvang, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo.

Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til Utlendingsdirektoratet og politiet med til sammen 20 millioner kroner i 2013 for å øke antall returer av utlendinger uten lovlig opphold. Gjennom en koordinert innsats av virkemidler og tiltak knyttet til både frivillig- og tvangsretur, er målet at 6 650 personer uten lovlig opphold skal returnere. Dette er en økning på 250 fra 2012. I 2014 skal antallet returer øke med ytterligere 300.

– Personer som søker asyl i Norge, er best tjent med at saken deres avgjøres raskest mulig. Derfor foreslår vi å øke bevilgningen til Utlendingsnemnda (UNE) med 25 millioner kroner neste år, sier Faremo.

Økningen skal bidra til redusert saksbehandlingstid og færre ubehandlede saker i klageinstansen. Midlene vil nyttes til å øke saksbehandlingskapasiteten, særlig til å prioritere saker der barn er involvert. I tillegg skal det gjennomføres IKT-tiltak for å bedre saksavviklingen. Økningen er en helårsvirkning av styrkingen som ble gjennomført i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2012.