Historisk arkiv

Kongsvinger fengsel: Ny avdeling for utenlandske innsatte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

En ny avdeling for utenlandske innsatte ble i dag åpnet ved Kongsvinger fengsel. I løpet av 2013 vil hele Kongsvinger fengsel, avdeling Vardåsen bli forbeholdt utenlandske innsatte.

En ny avdeling for utenlandske innsatte ble i dag åpnet ved Kongsvinger fengsel. I løpet av 2013 vil hele Kongsvinger fengsel, avdeling Vardåsen bli forbeholdt utenlandske innsatte.

- Avdelingen er forbeholdt mannlige innsatte som skal utvises og transporteres ut av Norge ved løslatelse, eller overføres til soning i hjemlandet, sier statssekretær Pål Lønseth i Justis- og beredskapsdepartementet.

Fengselet har 97 plasser, hvorav 49 er på høysikkerhet og 48 på lavsikkerhet. Vardåsen skal også ta imot innsatte som sitter i varetekt.

- Fordi de innsatte på Vardåsen ikke skal tilbakeføres til norsk samfunn vil de få et spesielt tilrettelagt innhold under straffegjennomføringen. Skolen i fengselet legger om opplæringstilbudet slik at det fokuseres blant annet på engelsk, byggfag, data og basiskunnskaper som å skrive, lese og regne, sier Lønseth. 

Beslutningen om å opprette en egen enhet for utlendinger ble tatt i forbindelse med statsbudsjettet for 2013. Regjeringens ønsker å styrke samarbeidet i justissektoren for å legge bedre til rette for utsending av utenlandske innsatte. Det er forutsatt at enheten vil bedre sambruken av blant annet tolketjenester i justissektoren. Kongsvinger fengsel skal samarbeide tett med utlendingsmyndighetene og politiet for å sikre mer effektiv uttransportering etter løslatelse, eller ved soningsoverføringer.

Utlendingsenheten på Kongsvinger er utformet i samsvar med anbefalinger gitt av Europarådet i oktober 2012.

Kongsvinger fengsel har til sammen 117 plasser. 97 plasser ligger på Vardåsen. Til Kongsvinger fengsel hører også avdeling G som er lokalisert i Kongsvinger sentrum. Avdelingen har 20 plasser og vil i hovedsak brukes til varetekt etter opprettelsen av utlendingsenheten på Vardåsen. Varetektsinnsatte kan sitte både på Vardåsen og på avdeling G.