Historisk arkiv

Revidert nasjonalbudsjett 2012

Kortere saksbehandlingstid og raskere retur

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Regjeringen foreslår tiltak for å få raskere behandling av asylsaker, også i saker som omhandler barn. Samtidig skal antallet tvangsreturer økes, særlig når det gjelder personer som misbruker asylinstituttet for å selge narkotika.

– Lang saksbehandlingstid bidrar til at asylsøkerne blir værende i en usikker og uavklart situasjon. Personer som søker beskyttelse i Norge skal så raskt som mulig få vite om de får opphold her eller ikke, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo.

– UDI har over lengre tid hatt en positiv utvikling når det gjelder saksbehandlingstid, men vi ønsker nå å legge til rette for at behandlingstiden kan reduseres ytterligere.

Regjeringen foreslår å øke Utlendingsdirektoratets (UDI) driftsramme med 30 millioner kroner i 2012 for å styrke saksbehandlingskapasiteten og fornye IKT-systemene.

Regjeringen forslår også å styrke Utlendingsnemnda (UNE) med 15 millioner kroner i 2012 slik at flere saker kan behandles og saksbehandlingstiden kan kortes ned. UNE har for tiden mer enn 12 000 ubehandlede saker.

 
Rask retur til hjemlandet etter avslag
Regjeringen ønsker dessuten å styrke returarbeidet ytterligere. Personer med endelig avslag skal raskt reise hjem. Om lag 5 000 personer med endelig avslag og utreiseplikt befinner seg i dag i mottak. I tillegg befinner det seg flere personer utenfor mottak som ikke har lovlig opphold her i landet.

– Rask retur er viktig for å sikre asylinstituttets legitimitet, og er også mest humant og til det beste for dem som skal fortsette sitt liv i hjemlandet, sier Faremo.

Regjeringen foreslår å styrke arbeidet med tvangsretur med 16 millioner kroner. Måltallet for uttransporteringer økes samtidig fra 4600 til 4750. Det har vært en betydelig økning i antall uttransporteringer de siste årene, særlig av straffedømte. Regjeringens satsing vil nå særlig rettes mot retur av utlendinger tilknyttet det åpne rusmiljøet i Oslo og Bergen, og retur av lengeværende personer med ulovlig opphold i Norge.

– I rusmiljøene finnes det personer som misbruker asylinstituttet for å selge narkotika. Disse skal returneres snarest mulig, sier Faremo.           

 
Flere returavtaler
Regjeringen foreslår å styrke arbeidet med returavtaler ytterligere. Slike avtaler gjør det enklere å få til returer til en rekke land. Avtalene muliggjør også retur til land det tidligere ikke har vært mulig å returnere til. For å styrke Justis- og beredskapsdepartementets arbeid på dette området ytterligere, foreslås det å omdisponere 500 000 kroner over eget budsjett.

Revidert budsjett 2012 – Justis- og beredskapsdepartementets samleside