Historisk arkiv

Revidert nasjonalbudsjett 2012

Styrker beredskapen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Regjeringen foreslår å styrke beredskapen med 46,5 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett. Økningen skal gå til investeringer i Politiets sikkerhetstjeneste, etableringen av et sivilt situasjonssenter i Justis- og beredskapsdepartementet og ny helikopterhangar på Svalbard.

Dette kommer i tillegg til økningen på over to milliarder kroner til trygghet og beredskap i statsbudsjettet for 2012.


Styrking av Politiets sikkerhetstjeneste (PST)
– PST har som høyeste prioritet å forebygge terror. Det er viktig for vår sikkerhet at vi har en sikkerhetstjeneste som er rustet til å utføre sitt samfunnsoppdrag på en god måte. Derfor foreslår regjeringen å øke bevilgningen til PST med 21 millioner kroner, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo.

Økningen skal gå til investeringer og utviklingskostnader innen cybersikkerhet, kommunikasjonskontroll, spaning og tilgang til Schengenlandenes visumdatabase (VIS).

Regjeringen har økt bevilgningene til PST med 81 prosent siden 2005, fra 240 millioner til 433 millioner kroner i 2012. Forslaget i RNB kommer i tillegg.

I løpet av året skal det også gjennomføres en ekstern gjennomgang av PST. Den vil bidra til å avklare om ressurssituasjonen og kompetansen i tjenesten er tilfredsstillende.


Sivilt situasjonssenter i Justis- og beredskapsdepartementet
 
Regjeringen foreslår å bevilge 9,9 millioner kroner til etableringen av et døgnbemannet sivilt situasjonssenter i Justis- og beredskapsdepartementet.

Situasjonssenteret skal være operativt fra 1. juli og bidra til at regjeringen holdes informert om relevante sivile beredskapshendelser og kriser, sier Faremo.

Som et ledd i etableringen situasjonssenteret foreslår regjeringen å bevilge 1,6 millioner kroner til å etablere en vaktordning for ansatte i IKT-enheten i departementet. I tillegg foreslås det å etablere en ordning med embetsvakt i departementet.


Styrket helikopterberedskap på Svalbard
Stortinget har tidligere besluttet å styrke helikopterberedskapen på Svalbard. Det skal være to store helikoptre på Svalbard, mot tidligere ett stort og ett mellomstort.

– En god helikoptertjeneste på Svalbard er avgjørende for redningsberedskapen i nord, og er et sentralt ledd i vår tilstedeværelse i nordområdene, sier Faremo.

En følge av styrkingen er at det er behov for ny hangarkapasitet. Derfor foreslår Regjeringen å bevilge 14 millioner kroner til en ny helikopterhangar på Svalbard. På grunn av kort sesong for byggearbeider på Svalbard må alt grunnarbeid gjøres sommeren 2012, slik at selve byggingen kan skje sommeren 2013.

 

Revidert budsjett 2012 – Justis- og beredskapsdepartementets samleside