Historisk arkiv

Større likhet landet over med ny vergemålslov

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

I dag trer ny vergemålslov i kraft. Den styrker rettssikkerheten til barn og voksne som ikke er i stand til å ivareta egne interesser. Ansvaret for alle landets verger flyttes fra kommunen til fylkesmennene, og en sentral klage- og tilsynsmyndighet er lagt til Hamar.

- Dette gir det beste grunnlaget for lik praksis i klagesakene, økt rettslikhet og bedre rettigheter for den enkelte, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo.

I dag forvalter det offentlige mellom 10 og 20 milliarder kroner på vegne av mindreårige og voksne med oppnevnt verge. For regjeringen har det vært viktig at de forvaltes på best mulig måte. Den nye loven regulerer derfor en ordning med en sentralisert forhandlet bankløsning som vil sikre like muligheter, uavhengig av bosted.

Fremtidsfullmakter er en annen viktig del av den nye vergemålsloven. I fullmakten kan man for eksempel si noe om hva man ønsker skal skje med ens bolig, hytte eller andre viktige eiendeler, eller hva man ønsker skal skje dersom man ikke lenger kan bo hjemme hos seg selv.

- Vergemålsordningen er en viktig del av det offentlige velferdstilbudet. Vi er stolte av å kunne markere starten på en viktig sosialpolitisk reform, sier fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud.

For enslige, mindreårige asylsøkere innføres det en egen representantordning fra 1. juli 2013 gjennom endringer i utlendingsloven. Ordningen innebærer at alle enslige, mindreårige asylsøkere har rett til en representant som skal ivareta barnets interesser i asylsaken. Retten til representant gjelder også for enslige, mindreårige som søker om en begrenset oppholdstillatelse fordi de antas å være utsatt for menneskehandel.