Historisk arkiv

Nytt finansieringssystem for forskningsinstituttene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Forskningsrådet foreslår at en stor del av den samlede basisbevilgningen til forskningsinstituttene gis som en resultatbasert grunnbevilgning.

Nytt finansieringssystem for forskningsinstituttene

Kunnskapsminister Øystein Djupedal mottok i dag sluttrapporten fra Forskningsrådet om et nytt basisfinansieringssystem for instituttene. Det foreslås at en stor del av den samlede basisbevilgningen gis som en resultatbasert grunnbevilgning

- Dette er en sak av stor betydning for forsknings-Norge. Instituttene står for nærmere en firedel av landets forskning og utgjør en styrke ved det norske forskningssystemet. Finansieringssystemet bør innrettes slik at vi utnytter denne styrken best mulig, sier Djupedal.

Forskningsrådet foreslår at det innføres ett enhetlig system for hele sektoren, til forskjell fra dagens system med mange ulike tildelingsregimer. I det nye systemet er det foreslått at grunnbevilgningen blir beregnet på grunnlag av instituttenes oppdragsandel og etter hvordan de skårer på fire utvalgte indikatorer; vitenskapelig publisering, samarbeid med universiteter og høyskoler, inntekter fra Forskningsrådet og internasjonale oppdrag.

Forslaget innebærer også en strategisk komponent i form av såkalte strategiske kunnskaps- og kompetanseutviklingsprosjekter (SKUP). Denne tildelings­formen foreslås imidlertid å få en mindre og smalere anvendelse enn dagens ordning med strategiske instituttprogrammer (SIP-ordningen).

Forskningsrådet legger opp til to faser i utviklingen av det nye systemet: I første fase bør det tas stilling til de overordnede prinsippene for det nye systemet. I andre fase bør det tas stilling til hvordan den nye ordningen skal innføres, herunder hvilke institutter som skal omfattes av ordningen.

Kunnskapsdepartementet vil nå behandle saken i nært samarbeid med øvrige departementer. Kunnskapsministeren vil også legge saken fram for regjeringens forskningsutvalg.

Rapporten fra Forskningsrådet er en oppfølging av den siste forskningsmeldingen, St.meld. nr. 20 Vilje til forskning (2004-2005) , og en senere bestilling fra det daværende Utdannings- og forskningsdepartementet. I arbeidet med forslaget har Forskningsrådet hatt en omfattende dialog med både instituttene og departementene. Instituttene og Universitets- og høyskolerådet har dessuten vært representert i en ekstern referansegruppe for arbeidet.

Klikk her for å lese rapporten fra Norges forskningsråd