Historisk arkiv

200 millioner til vitenskapelig utstyr

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

200 millioner kroner blir nå ekstraordinært stilt til rådighet for kjøp av vitenskapelig utstyr til universiteter og høyskoler. – Jeg ønsker at våre bevilgninger kommer raskere ut til forskerne, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

Bilde av forskerPengene hentes fra overføringene som Norges forskningsråd hadde fra 2006 til 2007 innenfor bevilgningene de har fått fra Kunnskapsdepartementet.

Forskningsrådet kommer til å overføre om lag 1,5 milliarder kroner fra i fjor til i år. Dette skyldes i stor grad at det tar tid fra penger bevilges i statsbudsjettet til forskningsprosjekter settes i gang, men også at en del forskningsprosjekter blir forsinket.

– Forskningsrådet gjør en god og kvalitetssikker jobb med å fordele statens midler til forskning, og en viss overføring må det nødvendigvis være fra år til år. Men nå er dette blitt for stort. Jeg har derfor tatt initiativ overfor Forskningsrådet for å få størrelsen på overføringene ned og pengene raskere ut til sektoren, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

Forskningsrådet har derfor satt i verk tiltak for å gjøre tildelingsprosessen raskere. Dette vil gjøre de årlige overføringene mindre.

– I tillegg har vi sammen funnet rom for å gi om lag 200 millioner kroner i ekstraordinære overføringene til vitenskapelig utstyr og elektronisk infrastruktur. Dette er jeg meget fornøyd med da det vil komme forskningsmiljøene til gode om ikke altfor lang tid, sier Djupedal.

Midlene vil gå til områder hvor det er behov for mer penger og hvor det allerede foreligger klart støtteverdige søknader. Pengene hentes fra forskningsområder hvor det er så store forsinkelser at midlene ikke vil kunne bli benyttet i år.

Universitetene og høyskolene har også hatt overføringer fra år til år, men foreløpige regnskapstall for 2006 viser at disse beløpene nå går ned. Kunnskapsdepartementet er fornøyd med dette og vil fortsette å arbeide sammen med virksomhetene for å redusere overføringene ytterligere.