Historisk arkiv

Flere barn og unge bruker Internett til skolearbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

- På samme måte som privatbilismen førte til behov for opplæring i trafikkregler og sikkerhet på veien, fører økt bruk av Internett til behov for opplæring om hvordan man oppfører seg på nettet, sier politisk rådgiver i Kunnskapsdepartementet Audun Herning i forbindelse med den europeiske Trygg bruk-dagen.

- Å ta barns mediebruk på alvor er ikke det samme som å begrense den. Stadig flere barn og unge bruker Internett til skolearbeid, og det er vår oppgave å gi dem verktøy til å navigere i den digitale verdenen, sier politisk rådgiver i Kunnskapsdepartementet Audun Herning.

Den europeiske Trygg bruk-dagen (Safer Internet Day) ble i dag markert på Nobels fredssenter. Medietilsynet og Trygg bruk-prosjektet presenterte hovedfunnene fra den nye Trygg bruk-undersøkelsen om mediebruk blant barn og unge mellom åtte og 18 år.

 

Flere bruker Internett til skolearbeid
Stadig flere barn og unge bruker Internett til skolearbeid. Trygg bruk-undersøkelsen viser at 71 prosent av barn og unge bruker Internett til skolearbeid i 2008, en økning fra 58 prosent i 2006.

- Internett har uendelige muligheter og er en del av barn og unges hverdag. Men utbredelsen av pc-er, Internett og mobiltelefoner representerer også utfordringer for skolen. På samme måte som privatbilismen førte til behov for opplæring i trafikkregler og sikkerhet på veien, fører økt bruk av Internett til behov for opplæring om hvordan man oppfører seg på nettet. Kunnskap om personvern og kildekritikk må være en del av barn og unges verktøykasse, sier politisk rådgiver Audun Herning.

Undersøkelsen bekrefter at barn og unge lever i en digital verden. Samtidig er stadig flere barn kritiske til det de finner på nettet. Hele 55 prosent av barn mellom åtte og 12 år tror at bare noe av det som finnes på Internett er sant.

Undersøkelsen stikker også hull på myten om at barn og unge bare bruker data til spill. 41 prosent spiller elektroniske spill en eller flere ganger om dagen, men 55 prosent bruker mindre enn to timer ukentlig på spill.

Trygg bruk-undersøkelsen 2008 (tidl. SAFT-undersøkelsen) er gjennomført av Synovate på oppdrag fra Medietilsynet som et av tiltakene i den interdepartementale tiltaksplanen Barn, unge og internett. Kunnskapsdepartementet bidrar økonomisk til gjennomføringen av handlingsplanen og Trygg bruk-prosjektet ved Medietilsynet. For mer informasjon, se www.tryggbruk.no

Kontaktperson i Medietilsynet: Prosjektleder Stian Lindbøl, tlf. 979 75 734