Historisk arkiv

Borte bra, men hjemme best?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Antallet norske studenter som studerer til en hel akademisk grad i utlandet har vist en nedadgående tendens over mange år.Det viser en rapport NIFU STEP har utarbeidet for Kunnskapsdepartementet.

Antallet norske studenter som studerer til en hel akademisk grad i utlandet har vist en nedadgående tendens over mange år. Når det gjelder utvekslingsstudenter har en tidligere oppgang nå flatet ut. I forbindelse med den varslede stortingsmeldingen om internasjonalisering av utdanning, har NIFU STEP på oppdrag av Kunnskapsdepartementet utarbeidet en rapport som ser på mulige forklaringer på dette. Rapporten viser at årsaksforholdene er sammensatte.

Konklusjonene fra rapporten angir ikke hvilke årsaksforhold som er de viktigste, men det  påpekes en del forhold som kan tenkes å virke i den ene eller andre retningen.

 

  • Rapporten viser til at 23 % av studentene som har avlagt en grad ved en norsk institusjon har hatt et utenlandsopphold på minst ett semester, noe som må karakteriseres som en betydelig andel. Forskjellene mellom fagområder er imidlertid svært store –  de 3- og 4-årige profesjonsutdanningene kommer dårlig ut.
  • Motivasjonen for utenlandsopphold synker ut over i studiene, og eldre studenter har lavere tilbøyelighet til å ville reise ut enn yngre.
Gradsstudenter
Det har vært betydelige svingninger i antall utenlandsstudenter de siste årene. Det er imidlertid viktig å være klar over at antallet nye studenter i utlandet har falt hvert år siden 2000. Omleggingen av studiefinansieringen i 2004-2005 eller innføringen av Kvalitetsreformen i 2003, markerte ikke noe trendskifte for gradsstudentene i så måte. Nedgangen i 2004-2005 var noe større enn andre år, spesielt for engelskspråklige land med skolepenger, men nedgangen har siden stoppet opp, også i land med høye skolepenger.

Det er store forskjeller mellom fag og land for antallet utenlandsstudenter over tid – i begge retninger. Dette betyr at det er vanskelig å konkludere entydig med tanke på årsaksforhold. I noen tilfeller kan det også se ut som om signaler fra arbeidsmarkedet har betydning.

Av andre grunner som kan tenkes å påvirke antall gradsstudenter og valget av utenlandsstudier, nevner NIFU STEP rapporten mange faktorer knyttet til utviklingen i norsk høyere utdanning, blant annet med innføringen av Kvalitetsreformen.

Utvekslingsstudenter
Det har vært vekst over flere år til delstudier i utlandet (utvekslingsstudenter), bortsett fra de siste par år, hvor rapporten omtaler den forholdsvis beskjedne nedgangen som en utflating.
Nedgangen i antallet utvekslingsstudenter skyldes for en stor del nedgang for bachelorstudenter ved universitetene, hovedsakelig innenfor samfunnsfag og økonomisk administrative fag. Universitetene har i tillegg også nedgang for masterstudenter. Høyskolene har fortsatt vekst i både bachelor-- og masterstudenter.
Faktorer som påvirker valget av delstudier i utlandet diskuteres hovedsakelig i lys av utviklingen i norsk høyere utdanning. Her har det vært store endringer som følge av Kvalitetsreformen, og mange forhold knyttet til fagtilbud, institusjonenes tilrettelegging og organisering av studieprogrammene kan tenkes å virke inn på studentenes valg. Her er det heller ingen enkelt årsaksforklaring som peker seg ut.

Datagrunnlaget for studien har vært ulike statistikker, blant annet fra Lånekassen, tidligere arbeider fra NIFU STEP om utenlandsstudentene, SSB levekårsundersøkelse og data og intervjuer fra evalueringen av Kvalitetsreformen. Disse er nå blitt supplert med nye intervjuer for å komplettere og oppdatere bildet.

Rapport: Jannecke Wiers-Jenssen, Nicoline Frølich, Per Olaf Aamodt og Elisabeth Hovdhaugen Borte bra, men hjemme best? Færre norske studenter i utlandet. NIFU STEP Rapport 21/2008.

Rapporten er tilgjengelig fra NIFU STEPs nettsider