Historisk arkiv

Nasjonal plattform for klimaforskning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

For å kunne utvikle en bedre og mer effektiv klimapolitikk trenger vi mer og sikrere kunnskap, sier forskningsminister Tora Aasland. Derfor har regjeringen nå etablert et strategisk forum for klimaforskning kalt Klima21 der konserndirektør Siri Hatlen i Statkraft skal lede styringsgruppen.

 -For å kunne utvikle en bedre og mer effektiv klimapolitikk trenger vi mer og sikrere kunnskap, sier forskningsminister Tora Aasland. - Vi vet ikke nok om hvordan og hvorfor klimaet endrer seg, hvilke konsekvenser dette vil få for hver av oss og for ulike sektorene i samfunnet. Derfor har regjeringen nå etablert et strategisk forum for klimaforskning kalt Klima21 der konserndirektør Siri Hatlen i Statkraft skal lede styringsgruppen.

 

Styringsgruppen er bredt sammensatt med representanter for både forskningsmiljøer, miljøorganisasjoner, offentlige etater og næringsliv. Klima21 skal konsentrere arbeidet om fire temaområder:

  • Klimautviklingen og klimaendringen
  • Konsekvenser av og tilpasninger til klimaendringer
  • Klimapolitikk 
  • Tiltak og utslippsreduksjoner

På tvers av disse er globalisering, næringsutvikling og forutsetninger for forskning viktige temaer. – Jeg er opptatt av at vi nå får utviklet et grunnlag for gjennomføring av en helhetlig strategi for norsk klimaforskning som bidrar til oppfylling av klimaavtalen, sier Aasland. Klima21 skal også være en pådriver for at forskningsresultater tas i bruk og komme med forslag til tiltak som kan styrke bruk av forskningsbasert kunnskap, sier hun.

Styringsgruppen starter nå arbeidet med å utarbeide en strategi for forskning og utvikling og forslag til prioriteringer for opptrapping av klimaforskningen.

Styringsgruppe for Klima 21 består av:

        Siri Beate Hatlen, konserndirektør, Statkraft (leder)

        Einar Enger, konsernsjef, Norges statsbaner

        Stein Lier-Hansen, adm.dir.,  Norsk Industri

        Helge Drange, professor, Bjerknessenteret

        Pål Prestrud, direktør, Cicero

        Marit Reigstad, forsker, Norges fiskerihøgskole /UiT

        Arild Vatn, professor, Universitetet for miljø og biovitenskap

        Ellen Hambro, direktør, Statens forurensingstilsyn

        Anne Enger, Fylkesmann i Østfold

        Lars Haltbrekken, leder, Norges naturvernforbund

        Anne Kjesrti Fahlvik, divisjonsdirektør, Norges forskningsråd  

-   Det er viktig å finne ut hvor forskning kan gjøre en forskjell i håndteringen av klimautfordringen og hvor Norge – og norsk forskning - kan gjøre en forskjell, sier statsråden.

Aasland understreker at denne satsingen må sees i sammenheng med, og kommer i tillegg til opptrappingen av forskningen på fornybar energi og karbonfangst og –lagring. Denne startet i 2008 og vil bli styrket med 300 millioner kroner i 2009.

Styringsgruppen er oppnevnt for en første fase frem til 1. desember 2009. Da er planen at Klima21 skal gå inn i en mer permanent driftsfase. Norges Forskningsråd vil være sekretariat for gruppen.