Historisk arkiv

Norsk-tysk akademisk samarbeid videreføres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Statsråd Tora Aasland har besluttet å forlenge det norske gjesteprofessoratet, Henrik Steffens professorat ved nordeuropainstituttet ved Humboldt universitet i Berlin med ytterligere ti år. Professoratet ble opprettet i 1998 for å bidra til økt gjensidig kulturformidling mellom Norge og Tyskland.

Humboltuniversitetet i BerlinStatsråd Tora Aasland har besluttet å forlenge det norske gjesteprofessoratet, Henrik Steffens professorat ved nordeuropainstituttet ved Humboldt universitet i Berlin med ytterligere ti år. Professoratet ble opprettet i 1998 for å bidra til økt gjensidig kulturformidling mellom Norge og Tyskland. Etableringen av professoratet har i betydelig grad økt det akademiske samarbeidet mellom Oslo og Berlin.  

Nyheten om at gjesteprofessoratet forlenges ble formidlet av statsminister Jens Stoltenberg under forbundskansler Angela Merkels besøk i Oslo 12. april. 

Professoratet er oppkalt etter en av nøkkelfigurene i det kulturelle livet i Nord-Europa på begynnelsen av attenhundretallet, vitenskapsmannen og filosofen Henrik Steffens. Steffens var født i Stavanger, men døde i Berlin i 1845 etter å ha vært professor ved universitetet siden 1832. Han var en viktig kulturformidler og ble en viktig aktør i utviklingen av forbindelsene mellom Tyskland og Skandinavia.  

Gjesteprofessoratet har i vesentlig grad bidratt til å profilere Norge og styrke interessen for norske forhold. Arbeidet har også bidratt til bistand og veiledning av norske studenter i Berlin. Henrik Steffens-forelesningene har tiltrukket seg et stort antall tilhørere og blitt til en fast institusjon i Berlins universitetsmiljø. Henrik Steffens professorat har også vært viktig for å skape kontakt med det tyske akademiske miljøet og etablert arenaer for norske akademikere.

Humboldtuniversitetet peker selv på den sterke norsk-tyske akademiske kulturen som er utviklet gjennom Henrik Steffens professorat. Videre vises det til at virksomheten har gitt viktige impulser til dyktige og interesserte studenter, som derigjennom har fattet interesse for norske temaer.  

Kunnskapsdepartementet finansierer Henrik Steffens professorat med 1,1 millioner årlig. Universitet i Oslo har det koordinerende ansvaret for ordningen. 

Lenke til hjemmesiden til Humboldt-universitetet i Berlin