Historisk arkiv

- Gledelig økning i antall utenlandsstudenter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kurvene peker igjen oppover når det gjelder antall norske studenter som tar utdanning i utlandet. – Dette er svært gledelig. For Norge er det et mål at flere norske studenter skal ta hele eller deler av utdanningen sin i utlandet, sier statsråd Tora Aasland.

Kurvene peker igjen oppover når det gjelder antall norske studenter som tar utdanning i utlandet. Særlig positiv er økningen av norske studenter i USA. Hele 21 prosent flere norske studenter tok deler av utdanningen sin i USA i 2008/2009 sammenlignet med året før.  

I studieåret 2008/2009 studerte drøyt 19 000 norske studenter ved et utenlandsk universitet. Av disse tok 11 994 en hel grad mens 7129 var utvekslingsstudenter.  

– Dette er svært gledelig. For Norge er det et mål at flere norske studenter skal ta hele eller deler av utdanningen sin i utlandet, sier Tora Aasland, statsråd for forskning og høyere utdanning. 

Aasland peker på at det er spesielt positivt at det er en oppgang i antall norske studenter i USA, fordi hun som statsråd har satset spesielt på å få flere studenter til USA de siste årene. Blant annet er støtten til Fulbright Foundation økt, og det er etablert et partnerskapsprogram for økt kontakt mellom norske og nordamerikanske læresteder som oppfølging av Kunnskapsdepartementets strategi for økt høyere utdanningssamarbeid med Nord-Amerika. 

960 norske studenter tok deler av utdanningen sin i USA siste år, mot 791 året før.

Økningen er mindre på gradsstudier, men også der er trenden positiv med 913 studenter i 2008/2009 mot 867 året før. 

Aasland ønsker også flere norske studenter i ikke-engelskspråklige land som Tyskland og Frankrike. Det har vært en oppgang i antall studenter som tar deler av en grad i disse landene, men samtidig har antallet helgradsstudenter i disse landene blitt færre.

– Dette er en oppmuntring til å fortsette arbeidet med internasjonalisering av høyere utdanning og forskning.  

Lenke til statistikken hos Lånekassen