Historisk arkiv

Nye millioner til forskning på fornybar energi i nord

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsdepartementet har besluttet å øremerke seks millioner i 2009 for å bygge opp forskningskompetanse på klima og fornybar energi i nord. Tiltakene skal også ha sysselsettingseffekt. Universitetet i Tromsø og de andre høyskolene må samarbeide for å kunne hente ut midler.

Kunnskapsdepartementet har besluttet å øremerke seks millioner i 2009 for å bygge opp forskningskompetanse på klima og fornybar energi i nord. Tiltakene skal også ha sysselsettingseffekt. Universitetet i Tromsø og de andre høyskolene som blir involvert må samarbeide for å kunne hente ut midler.

Midlene kommer fra regjeringens Tiltakspakke der Stortinget har vedtatt økt bevilgning til klimaforskning. Totalt skal 6 millioner kroner av ”tiltaksmidlene” settes av til utvikling av kompetanse innenfor miljøvennligenergi i Nord-Norge. Universitetet i Tromsø og Høgskolen i Bodø blir bedt om å utvikle prosjekter i samarbeid med andre høyskoler. I tillegg skal det utvikles et prosjekt som skaper virksomhet i Lofoten og Vesterålen. Hvert av de tre prosjektene vil tildeles om lag 2 millioner kroner.

- Jeg har stor forventning til disse prosjektene som skal bygge opp kompetanse og generere ny forskningsaktivitet i landsdelen innenfor miljøvennlig energi, sier forsknings og høyere utdanningsminister Tora Aasland. - Kravet om samarbeid gjør at flere høyskoler og forskningsinstitutter, for eksempel fra miljøet i Narvik, vil bli viktige aktører, sier hun.

Prosjektet tilknyttet Høgskolen i Bodø er ”Klar for elbil?”. Dette er et forsknings- og utviklingsprosjekt hvor både økonomiske konsekvenser og adferdsforskning knyttet til utvikling og bruk av miljøvennlige transportløsninger er tema.

I prosjektet i Dyrøy legges det opp til et samarbeid mellom Universitet i Tromsø, Dyrøy kommune, Dyrøy Energi, Høgskolen i Narvik, Norut Tromsø og Norut Narvik. Dette tar sikte på å utvikle Moan i Dyrøy til et energilaboratorium. Det legges også opp til en nærtsamarbeid med interesserte næringsaktører i Nordland, Troms og Finnmark. 

- Regjeringens mål er at Norge skal bli et foregangsland i miljøpolitikken. For at framtidas generasjoner skal ha tilgang til et godt miljø og ren natur, må hensynet til miljøet være gjennomgripende, sier Tora Aasland. Økt samhandling mellom forskningsmiljø og næringsliv er en viktig forutsetning for utvikling av en kunnskapsgrunnmur som senere forskning i Nord-Norge kan bygge videre på.