Historisk arkiv

Feiring av det europeiske området for høyere utdanning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

- Høyere utdanning er et offentlig ansvar. Det sa statsråd for forskning og høyere utdanning Tora Aasland under årets ministermøte i Bologna-prosessen i Ungarn og Østerrike.

- Høyere utdanning er et offentlig ansvar. For demokratiet og samfunnets utvikling er det helt avgjørende at unge både unge og voksne får en god utdannelse. Dessuten er det viktig at studentene selv har mulighet til å delta aktivt i utviklingen av høyere utdanning. Det sa statsråd for forskning og høyere utdanning Tora Aasland under årets ministermøte i Bologna-prosessen i Ungarn og Østerrike.

Årets ministermøte er først og fremst en markering av at man langt på vei har lykkes i å etablere et felles område for høyere utdanning blant de 46 nasjonene som deltar i samarbeidet. 2010 var den opprinnelige milepelen i prosessen, men under fjorårets møte i Belgia ble perspektivet forlenget til 2020.

–Kunnskap er grenseløs og det er viktig at den ikke begrenses til Europa. Høyere utdanning er global og i mange tilfeller nøkkelen til utvikling. Det betyr at samarbeid med landene også utenfor Europa er helt nødvendig. Vi må fortsette å holde fast på den globale dimensjonen av prosessen, sa Aasland under møtet.

Bologna-prosessen er et samarbeid mellom 46 europeiske land hvor målet er å skape et felles europeisk område for høyere utdanning (European Higher Education Area - EHEA). Ministrene møttes første gang i Bologna i 1999 og definerte hovedsatsningsområdene det skulle jobbes med. Ministrene har siden møttes annethvert år for å gjøre opp status for hvor langt man har kommet, samt stake ut kursen videre for høyere utdanning i Europa. Nye satsningsområder, slik som doktorgradsutdanningen, er også lagt til. Denne frivillige samarbeidsprosessen har vist seg svært effektiv, og på møtet i 2009 vedtok man at samarbeidet skal fortsette mot 2020. Neste møte i Bologna-prosessen vil foregå i Romania i 2012.

Les mer om møtet her