Historisk arkiv

Ekspertutvalg skal vurdere flytting av vikingskipene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

- Det er viktig med en helhetlig vurdering av totalrisiko i et prosjekt som er komplisert og risikofylt og hvor skadeomfang må begrenses til et minimum, sier statsråd Tora Aasland.

- Det er viktig med en helhetlig vurdering av totalrisiko i et prosjekt som er komplisert og risikofylt og hvor skadeomfang må begrenses til et minimum, sier statsråd Tora Aasland. Hun vil i løpet av kort tid nedsette et ekspertutvalg for å vurdere alle momenter knyttet til eventuell flytting av vikingskip og gjenstander fra Bygdøy til Bjørvika. 

Det skal tidlig i 2011 nedsettes et uavhengig ekspertutvalg med bred internasjonal deltagelse for å sikre at det gjennomføres en helhetlig og fullstendig vurdering av risiko og skade knyttet til en mulig flytting. 

Det har tidligere vært utført ulike utredninger i regi av blant annet Universitetet i Oslo og av Statsbygg, men  overgangen eller grensesnittene mellom de ulike utredningene inneholder informasjon som ikke er vurdert helhetlig. Dette har skjedd fordi fagpersoner fra de ulike miljøene ikke har samordnet det som kan ligge av risiko i grensesnittene. 

Utvalget, som nå vil bli nedsatt, skal legge til grunn og definere hva som kan aksepteres av skadeomfang knyttet til flytting av skip og gjenstander og hvilket sannsynlighetsnivå for skade som er akseptabelt.  

-  Vikingskipene er en viktig del av kulturarven og risiko og skade må sees i en internasjonal kulturarvsammenheng, sier Aasland. Vi må derfor sikre at den best mulige kompetanse deltar i dette utredningsarbeidet.  Kunnskapsdepartementet arbeider med å sikre at disse miljøene blir representert med den mest kompetente ekspertisen.

Utvalgets medlemmer skal ha en sammensatt ekspertise, men med hovedfokus på konservatorkompetanse. I tillegg til konservatorkompetanse vil materialkunnskap, museumsledelse , internasjonal kulturminnekompetanse og risikokompetanse være representert. Dette vil sikre bredde. Utvalget vil sannsynligvis også måtte innhente tilleggkompetanse for å sikre tilstrekkelig dybde i sitt arbeid.

- En god, uavhengig og godt forankret prosess vil være viktig for å sikre et godt beslutningsgrunnlag og troverdighet, understreker statsråden. Utgiftene til enn slik utredning vil være vel anvendte midler i en sak av så stor historisk betydning, sier Aasland.