Historisk arkiv

Mer nytenking inn i studiene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Sju norske universiteter og høyskoler har fått til sammen 4,4 millioner kroner for å styrke kompetansen innen innovasjon og entreprenørskap i studiene.

Regjeringen ønsker at nytenking og innovasjon skal inn på alle nivåer og fagområder i det norske utdanningssystemet. Som et ledd i handlingsplanen ”Entreprenørskap i utdanningen – fra grunnskole til høyere utdanning 2009-2014” lyste Kunnskapsdepartementet i vår derfor ut 4,4 millioner kroner i prosjektmidler.

- En god ide eller et oppsiktsvekkende forskningsresultat gjør lite nytte for seg i skuffen eller i et tidsskrift av glanset papir. Man har ikke en innovasjon før noen har satt ideen ut i livet. Studentene og forskerne må ha viten og vilje til ta dette skrittet. Derfor er det avgjørende at vi får spredd kunnskapen om hvordan en ide blir til et produkt, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland.

Midlene skal gå til å styrke kompetansen til fagpersoner, utvikle studietilbud og få fram gode eksempler på hvordan entreprenørskap og innovasjon kan integreres i ulike type utdanninger. Tradisjonelt har økonomiske og teknologiske fagretninger vært i førersetet, men nå skal også fag som lærerutdanninger og helsefag tenke nyskaping.

- Det er en målsetting at utdanningssystemet skal bidra til verdiskaping, nyetableringer og innovasjon i Norge. Vi ønsker å styrke personlige egenskaper og holdninger hos den enkelte som gjør dem bedre rustet til å samarbeide, tenke nytt, tåle motgang, være kreative og til å stole på egne valg, sier Aasland.

Norgesuniversitetet har stått for vurderingen av de totalt 32 søknadene. Norgesuniversitetet er Kunnskapsdepartementets organ for å øke bruk av IKT, mer fleksibel læring og samarbeid med arbeidslivet.

Følgende prosjekt har fått midler:

Høgskolen i Oslo: Kompetanseutvikling i entreprenørskap og innovasjon i høyere utdanning i Oslo og Akershusregionen. Tildeles 1 million kroner.

Høgskolen i Hedmark: Innovasjon og entreprenørskap i bioteknologiutdanningen. Tiledeles 480 000 kroner.

Høgskolen i Sør-Trøndelag: Kompetanseheving og studiepoengsutvikling innen innovasjon og entreprenørskap ved helse- og sosialfagsutdanningene. Tildeles 840 000 kroner

NTNU: iHum – Humanister i Innovasjon. Tildeles 910.000 kroner.

Høgskolen i Bergen: Implementering av entreprenørskap i faget ”Utdanningsvalg i grunnskolen”. Tildeles 225 000 kroner.

Høgskolen i Vestfold: Kompetanseheving gjennom samarbeid innen teknologibasert entreprenørskap. Tildeles 600 000 kroner.

Høgskolen i Buskerud: Utvikling av undervisningstilbud innen innovasjon og forretningsutvikling. Tildeles 345 000 kroner.