Historisk arkiv

- Jødehets er uakseptabelt og skal bekjempes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

- At ”jøde” blir brukt som skjellord blant elever i osloskolen er trist og uforståelig. Vi arbeider nå med oppfølgingen av en rapport om dette problemet, og jeg kan love at konkrete tiltak blir satt i gang på nasjonalt nivå, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

- At ”jøde” blir brukt som skjellord blant elever i Osloskolen er trist og uforståelig. Vi arbeider nå med oppfølgingen av en rapport om dette problemet, og jeg kan love at konkrete tiltak blir satt i gang på nasjonalt nivå, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Hun har denne uka vært i Canada som del av arbeidet med å fornye ungdomsskolen i Norge.

Arbeidet med rapporten ”Det kan skje igjen”, ble ledet av Inge Eidsvåg ved Nansenskolen. Kunnskapsministeren tok initiativ til denne på bakgrunn av NrK Lørdagsrevyens oppslag om jødehets ved flere videregående skoler i Oslo i 2010.

- Som en oppfølging av arbeidsrapporten fra Eidsvåg, har departementet allerede i stortingsmeldingen om ungdomstrinnet foreslått å utvikle etterutdanningsopplegg for lærere omkring temaene antisemittisme og rasisme, sier Halvorsen.

I meldingen oppfordrer Kunnskapsdepartementet også skolene til å markere den internasjonale Holocaustdagen 27. januar. Dagen er allerede godt integrert i mange skolers undervisning omkring antisemittisme og rasisme.

Nå i juni arrangerer Holocaustsenteret  en kongress som tar for seg ulike utfordringer for jødiske grupperinger i dagens samfunn. Der vil statsråd Halvorsen ha et møte med jødiske amerikanske representanter, samt representanter fra jødiske og andre miljøer i Norge. Dette møtet er planlagt til onsdag 15. juni.

HL-senteret  arrangerer denne uken et internasjonalt seminar som tar for seg ulike utfordringer for jødiske grupperinger i dagens samfunn. I forbindelse med dette seminaret vil statsråd Halvorsen ha et møte med jødiske amerikanske representanter og representanter fra jødiske miljøer i Norge.