Historisk arkiv

Mer tilsyn av barnehagene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

I en periode med sterk utbygging av barnehager har kommunene økt innsatsen på tilsyn. Det viser en ny rapport fra Kunnskapsdepartementet.

I en periode med sterk utbygging av barnehager har kommunene økt innsatsen på tilsyn. Det viser en ny rapport fra Kunnskapsdepartementet. – Det er veldig positivt at tiden som brukes på tilsyn av barnehager har økt kraftig med om lag 60 prosent i perioden 2003 til 2010.  Samtidig ser vi at kommunenes dobbeltrolle som eier og tilsynsmyndighet er en utfordring som vi må se nærmere på, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen. 

Kommunene har som oppgave å drive aktiv veiledning, godkjenning og tilsyn av barnehager.  De skal også sørge for at barnehagene i kommunen drives i tråd med de krav som stilles i barnehageloven.

– Undersøkelsen viser at de fleste kommunene har gode rutiner for å føre tilsyn. Men det er ikke bra nok når 21 prosent av kommunene ikke har gjennomført stedlig tilsyn med barnehagene de siste 4 årene, sier Halvorsen.

Regjeringen har tidligere nedsatt et utvalg, Brustad-utvalget, som skal se hvordan dagens regelverk er tilpasset fremtidens barnehage. Tilsyn er et av områdene utvalget skal vurdere særskilt og rapporten, ”Tilsyn til besvær”, vil bli brukt av utvalget i deres arbeid. Resultatene vil også bli drøftet med Fylkesmennene for å sikre at både den enkelte barnhage og kommunen oppfyller barnehagelovens krav.  

Undersøkelsen er basert på et spørreskjema til kommunene, ekspertintervjuer og bakgrunnssamtaler samt casestudier. 68 prosent, eller 293 av landets kommuner besvarte spørreundersøkelsen og fem kommuner deltok i casestudiene. I tillegg ble personer i kommuner og på statlig nivå med spesiell kunnskap om drift av barnehager intervjuet.

Les hele rapporten om tilsyn med barnehager her (pdf).