Historisk arkiv

Finansiering av private barnehager

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen har hatt møte med Private Barnehagers Landsforbund (PBL) om de økonomiske vilkårene for private barnehager. PBL la fram tall som tyder på at mange kommuner har gjort betydelige kutt i tilskuddene til private barnehager.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen har hatt møte med Private Barnehagers Landsforbund (PBL) om de økonomiske vilkårene for private barnehager.
PBL la fram tall som tyder på at mange kommuner har gjort betydelige kutt i tilskuddene til private barnehager.

– Både Utdanningsforbundet og KS har lagt fram undersøkelser som viser at de fleste kommuner vil bruke like mye eller mer på barnehager i 2011. Jeg blir derfor bekymret når PBL rapporterer at kommunene i gjennomsnitt har redusert tilskuddene til private barnehager med 10 prosent. Vi må finne ut av hvorfor vi får motstridende meldinger. Jeg vil derfor så fort som mulig invitere KS til et møte for å drøfte saken, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Departementet følger nå utviklingen nøye og fylkesmennene overvåker at  kommunene utbetaler tilskudd til private barnehager i tråd med reglene i forskrift om likeverdig behandling.

–  Vi vil be fylkesmennene gå i tett dialog med kommuner som foretar store kutt i tilskuddene til private barnehager, sier Halvorsen.

Om lag 28 øremerkede barnehagemilliarder er lagt inn i rammetilskuddet til kommunene i 2011. Dette er den største innlemmingen av øremerkede tilskudd noensinne.

 – Hvis kommunene ikke ivaretar finansieringsansvaret for barnehagene godt nok, må vi vurdere om det er behov for sterkere statlig styring, sier kunnskapsministeren.

– Rammefinansiering av barnehagesektoren er imidlertid ennå nytt for kommunene, og jeg forutsetter at kommunene tar samarbeidet med de private barnehagene på alvor og sikrer at retten til barnehageplass med god kvalitet innfris også i fremtiden.

 


Del