Historisk arkiv

Hederspris til matematikklærer fra Måløy

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Bernt Michael Holmboes minnepris for 2011 ble i dag utdelt til Sigbjørn Hals, matematikklærer ved Måløy vidaregående skule. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen delte ut prisen, mens Abelprisvinner Jon Milnor var tilhører.

 - Han er slik en god matematikklærer bør være. Han vet hva elevene er opptatt av, setter krav og løfter elevene faglig ved sitt engasjement, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Les Kristin Halvorsens tale i anledningen her

Sigbjørn

Bilde: Abelprisvinner John Milnor, kunnskapsminister Kristin Halvorsen og Holmboeprisvinner Sigbjørn Hals.

Hals arbeider ved Måløy vidaregående skule i Sogn og Fjordane og han har vært en av drivkreftene for tilrettelegging og innføring av GeoGebra i Norge. Programmet blir i dag brukt av titusener av elever og lærere på alle nivå fra grunnskole til universitet. Han har oversatt programmet og brukermanualene til begge målføre. I tillegg har han laget opplæringshefter for ulike brukergrupper og har holdt en rekke kurs for lærere. Hals har også skrevet opplæringsmanualer til et titalls andre digitale verktøy for matematikkundervisning.

Han er medforfatter av læreverket Sinus og har siden 2005 vært en ressursperson for Nasjonalt senter for matematikk i opplæringen. Hans kurs tilbys via senterets nettsider. Kursene omfatter utforskning, læringsstrategier, problemløsning og bruk av konkretiseringsmateriell.

Hals har vært en drivkraft for Landslaget for matematikk i skolen (LAMIS) både lokalt og nasjonalt og var initiativtaker til å opprette lokallaget i Nordfjord. Ved flere anledninger har han arrangert verksteder og plenumsforedrag, preget av hans engasjement for matematikkfaget og omtanke for elevene.

”Det er aldri så stilt som i Sigbjørn sine timer, fortalte barna mine. Ikke fordi de var redd ham, men fordi elevene skjønte at han arbeidet så mye for at de skulle forstå.” Sitatet er fra en mor som også selv har hatt Sigbjørn som matematikklærer.

I tillegg til læreboka, bruker Hals relevante opplegg som engasjerer og løfter alle elevene faglig.

Prisvinneren legger vekt på god kontakt med foreldre, og han vet hvor den enkelte elev står i matematikk fra dag en.

Holmboeprisen er på 100.000 kroner og beløpet deles mellom prisvinneren og skolen. 

Kunnskapsministeren overreker prisen på Oslo katedralskole 23. mai.

Deles ut for sjuende gang
Holmboeprisen har vært utdelt hvert år fra 2005, og har fått sitt navn etter Niels Henrik Abels matematikklærer Bernt Michael Holmboe (1795–1850). Han var matematikklærer ved Christiania katedralskole. Det var han som oppdaget talentet til Niels Henrik Abel og hjalp ham frem i starten av hans matematiske karriere. Gjennom hele Abels liv var Holmboe hans nære venn og støttespiller. Holmboe var også lærebokforfatter, og han ble senere professor ved universitetet. At Holmboeprisen deles ut på Oslo katedralskole, er ingen tilfeldighet. Det var her Holmboe og Abel møttes.

Les mer på www.holmboeprisen.no

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen og Holmboeprisvinner Sigbjørn Hals.