Historisk arkiv

Hvordan snakke med barn om katastrofen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Etter en katastrofe vil barn og ungdom trenge sine nærmeste for samtaler og trøst og for å forstå og bearbeide opplevelser og inntrykk.

Statsrådene Kristin Halvorsen, Audun Lysbakken og Anne-Grethe Strøm-Erichsen holdt i dag en pressekonferanse der de presenterte råd om hvordan man kan snakke med barn om katastrofen.

- Alle barn er i dag berørt av det som har skjedd og alle voksne som er i kontakt med barn og unge har ansvar for å skape trygghet og ro. Jeg oppfordrer nå alle voksne til å ta initiativ til å snakke med barn og unge om det som har skjedd, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Etter en katastrofe vil barn og ungdom trenge sine nærmeste for samtaler og trøst og for å forstå og bearbeide opplevelser og inntrykk.
 
I denne situasjonen har vi følgende råd:

• Forsøk å være rolig. Bruk god tid på å snakke med barna om det som har skjedd, og forklare dem at det er greit å stille spørsmål og fortelle om det de er opptatt av. 
• Ærlig og forståelig informasjon er viktig.  Sjekk at barna har forstått ved å spørre dem om deres mening og tanker.
• Forsikre barna om at de er trygge, og tilbring mye tid sammen (utendørs aktiviteter, lesestunder eller lignende).  Vis omsorg og kjærlighet.
•  Fortell barnet positive ting om hjelpearbeidet og alt som gjøres for å hjelpe rammede.
• Samtaler mellom voksne kan i unødvendig grad skremme barn, vær oppmerksom på hva barn overhører.  Begrens tilgang til mediadekningen både på internett, TV, radio og aviser (særlig TV-bilder kan forverre barns stressopplevelser).

Det ligger mer informasjon og veiledninger på hjemmsidene til de berørte departementer og deres direktorate.r (Se informasjon på nettsidene til Utdanningsdirektoratet).