Historisk arkiv

Nytt forslag om lærertetthet i grunnskolen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsdepartementet sender på høring et forslag om å lovfeste en nasjonal bestemmelse om lærertetthet i grunnskolen.

- Regjeringen foreslår å innføre nasjonale bestemmelser om lærertetthet fordi vi ønsker flere lærere pr elev.  En slik nasjonal bestemmelse kan sikre ressurser til å opprettholde og styrke lærertettheten i skolen. Det er viktig for et godt og trygt skolemiljø at hver enkelt elev får en god opplæring og opplever å bli sett, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

To alternative modeller for lærertetthet

Høringsforslaget om lærertetthet inneholder to alternative modeller. Den ene modellen innebærer en lovfesting av lærertetthet på den enkelte skole, mens den andre modellen er en lovfesting av en gjennomsnittlig lærertetthet i kommunene. Under hver av de to modellene er det eksempler på ulike nivå for lærertetthet på ulike trinn. Hvor mange nye lærerårsverk det vil bli behov for i hvor mange kommuner, avhenger av valg av modell og nivå.

Bestemmelsen om lærertetthet er basert på beregninger av forholdet mellom elevtimer og lærertimer i ordinær undervisning. Dette omtales ofte som gruppestørrelse to. Timer til spesialundervisning og undervisning i særskilt norskopplæring holdes utenom. Grunnen er individuelle rettigheter som ikke vil kunne defineres som én norm for alle skoler eller alle kommuner.  

En nasjonal bestemmelse om lærertetthet vil ikke regulere hvordan grupper eller klasser skal organiseres i skolen. Den faktiske gruppestørrelsen skal imidlertid være pedagogisk og sikkerhetsmessig forsvarlig, noe som også gjelder i dag. 

Andre saker

- Det foreslås også en lovbestemmelse som klargjør at skoleeier kan organisere særskilte innføringstilbud for nyankomne minoritetsspråklige elever. 

- Det foreslås også et forslag om å innføre lovbestemmelser som tydeliggjør at elever har rett til opplæring når det er behov for alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK) 

Link til høringssaken:

http://www.regjeringen.no/nb/dep/kd/dok/hoeringer/hoeringsdok/2011/horing--forslag-til-endringer-i-opplarin.html?id=659414