Historisk arkiv

Nytt klimaforskningssenter åpnet i Bergen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Statsråd Tora Aasland åpnet i dag det nye senteret for klimadynamikk ved Bjerknessenteret ved Universitetet i Bergen.

–Dette er en gledelig begivenhet for alle oss som er opptatt av å forstå, bekjempe og forberede oss på klimaendringene. For hva betyr dette for samfunnet og hvordan skal vi innrette oss? Jeg har håp om at det nye senteret skal gi ny innsikt og kanskje hjelpe oss med svar på disse spørsmålene, sa statsråd Tora Aasland under åpningen.

Det nye klimaforskningssenteret er opprettet ved Universitet i Bergen, med Havforskningsinstituttet, Nansen Environmental and Remote Sensing Center og Uni Research AS som partnere. Partnerne er de samme som i Bjerknes senter for fremragende forskning, SFF’en som avsluttes i 2012.

Senteret skal være et tungt kunnskapsmiljø for forståelse av klimaendringer, modellering av klimaendringer og sikrere kunnskap om mulige framtidssituasjoner regionalt og globalt. Målet er at senteret skal ha en framskutt posisjon i internasjonal klimaforskning.

 Senter for klimadynamikk (SKD) skal drive forskning på seks områder:

  • Naturlige og menneskeskapte klimaendringer
  • Prosessforståelse og usikkerhet
  • Regionalisering og ekstremer
  • Klimafølsomhet og terskler
  • Fortidas, nåtidas og framtidige endringer i havnivå
  • Karbonkretsløpet og det marine økosystem
 
Viserektor UiB Kuvvet Atakan, statsråd Tora Aasland, senterleder professor Tore Furevik, styreleder for senteret og direktør ved MET Anton Eliassen.(Foto: Kunnskapsdepartementet).

              Les mer om senteret