Historisk arkiv

Ønsker bedre studentvelferd for alle

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsdepartementet har i dag sendt forslag om endringer i studentsamskipnadslovgivningen ut på høring. Forslag til endringer er ment å styrke og sikre studentvelferden i hele landet.

Kunnskapsdepartementet har i dag sendt forslag om endringer i studentsamskipnadslovgivningen ut på høring. Forslag til endringer er ment å styrke og sikre studentvelferden i hele landet. Grunnprinsippene i dagens regelverk foreslås ikke endret.

– Forslaget vi nå sender ut på høring er ment å styrke dagens modell for å gi en mer robust og likeverdig studentvelferd for hele landet. Jeg ønsker ikke å endre grunnprinsippene i samskipnadsmodellen. Studentsamskipnadene gjør en viktig jobb med å skape studentvelferd for landets studenter og dette skal de fortsette med, sier statsråd for forskning og høyere utdanning Tora Aasland. 

Det foreslås blant annet endringer i studentsamskipnadsloven om felles revisor for alle studentsamskipnadene og at departementet får adgang til å avsette styret i særlige tilfeller. Det foreslås også krav om kvalifisert flertall for styrebeslutninger i saker av vesentlig betydning for samskipnadens organisering av tjenester og økonomi, samt presisering av muligheten for kommersiell drift.  

Det foreslås presisert at innlemming av heleide aksjeselskap og studentboligstiftelser i studentsamskipnadene skal gjennomføres med kontinuitet, noe som blant annet innebærer at det ikke utløses dokumentavgift. I forslaget presiseres det videre at studentsamskipnadene som gruppe ikke er offentligrettslig organ. Samskipnadenes forhold til annet lovverk avklares.

I forskrift om studentsamskipnader fremmes det forslag om krav til styrekompetanse og begrensninger når det gjelder styrets størrelse. I forskrift om tilskudd til studentboliger fremmes det forslag om tinglysning av heftelser på studentboliger.

I tillegg defineres begrepet studentboligstiftelser i forskrift om tilskudd til studentboliger, og begrepet tredjemann i samme forskrift endres til tredjepart. 

Høringsfristen er satt til 19. april 2011.