Historisk arkiv

Ønsker forelesninger som podcast

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

I Norgesuniversitetets undersøkelse IKT-monitor kommer det fram at studenter ønsker å ta i bruk mer avanserte læringsressurser.

I Norgesuniversitetets undersøkelse IKT-monitor kommer det fram at studenter ønsker å ta i bruk mer avanserte læringsressurser. Mens mange for eksempel ønsker seg forelesninger tilgjengelig som podcast, frykter fagansatte at dette vil resultere i lavt oppmøte på selve forelesningene.

Statssekretær Kyrre Lekve åpnet i dag konferansen Digital tilstand 2011 i Oslo. På konferansen ble resultatene fra IKT-monitor 2011 presentert. Dette er en kvantitativ undersøkelse på nasjonalt nivå som beskriver status og utvikling for bruk av digitale verktøy og medier (IKT) i høyere utdanning. Den forrige og første monitoren ble gjennomført i 2008.

Undersøkelsen viser at så å si alle studenter bruker digitale verktøy og medier i forbindelse med utdanning. Fagansatte bruker digitale verktøy og medier noe mer, og mer variert, sammenlignet med hva de gjorde i 2008.

Uutnyttet potensial

Undersøkelsen tyder likevel på at det er et uutnyttet potensial for å øke samarbeid og studentaktivitet. Mer avanserte læringsressurser som digitale tester, film og simuleringer er lite brukt og mange studenter ønsker seg opptak av forelesninger tilgjengelig som podcast. Fagansatte er bekymret for at forelesningsopptak vil føre til lavere oppmøte på selve forelesningene.

Statssekretær Kyrre Lekve synes funnene er interessante og at det er positivt at IKT-bruken ser ut til å øke. Han mener at målet må være å gjøre høyere utdanning mer tilgjengelig enn i dag.

- Denne regjeringen satser på å øke tilgjengeligheten av høyere utdanning både for studenter på – og utenfor campus. Igangsetting av eCampusprogrammet er et sentralt virkemiddel i så måte. For å få fart på utviklingen er det viktig at de høyere utdanningsinstitusjonene systematisk tar i bruk de verktøyene som finnes. Det er på tide at IKT-strategier forankres hos ledelsen ved institusjonene våre.

Resultatene fra undersøkelsen finnes på nettsiden til Norgesuniverstetet.
Innleggene fra konferansen kan snart ses på:
 www.norgesuniversitetet.no