Historisk arkiv

Færre ungdommer faller utenfor

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Siden 2007 har det aldri vært færre ungdommer som er utenfor opplæring og arbeid enn nå. Før Ny GIV startet var antallet ”ukjente” for oppfølgingstjenesten over 10 000. I dag er antallet 2500.

Siden 2007 har det aldri vært færre ungdommer som er utenfor opplæring og arbeid enn nå. Før Ny GIV startet var antallet ”ukjente” for oppfølgingstjenesten over 10 000. I dag er antallet 2500. Resten har fått arbeid, er under utdanning eller er på tiltak fra NAV.

Rebecca Sofie Hovland og kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Rebecca Sofie Hovland og kunnskapsminister Kristin Halvorsen.(Foto: Gunlaug Gulvik, Vestfold fylkeskommune)

Rebecca Sofie Hovland fra Tønsberg er en av dem som har blitt fulgt opp. Hun har fått praksisplass i Skatt Sør og sier hun trives svært godt.

- Etter to år på kontorfag på Greveskogen videregående skole var jeg skolelei. Jeg ville ut i jobb. Gjennom oppfølgingstjenesten i Vestfold fikk jeg heldigvis tilbud om praksisplass i Skatt Sør. Her trives jeg svært godt, forteller Hovland. 

Nylig fikk hun besøk av kunnskapsminister Kristin Halvorsen. -  Jeg er imponert over den innsatsen som oppfølgingstjenesten har gjort, ikke minst her i Vestfold. Oppfølgingstjenesten har i lengre tid vært en slags ”hemmelig tjeneste”. Sånn er det ikke lenger, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen. 

I sommer er praksisplassen til Hovland blitt til en sommerjobb. Jobben hennes går ut på å sortere dokumenter til det elektroniske arkivet. Hovland trives med kollegene og med de faste rutinene en jobb byr på. Hun forteller at hun har lært at både ekteskap og skilsmisse påvirker skatten, og at det er denne typen dokumenter hun håndterer. 

Det er stor variasjon mellom fylkeskommunene når det gjelder andelen ungdommer som er i aktivitet. Oppland har ingen ukjente ungdommer, antallet ukjente er halvert i Oslo, men de har likevel det høyeste antallet ukjente blant fylkene. 

Oppfølgingsprosjektet  handler om å styrke samarbeidet mellom skoler, den fylkeskommunale oppfølgingstjenesten (OT), fagopplæringen, NAV og andre kommunale etater for å få etablert et strukturert, samordnet og målrettet system for unge som står utenfor opplæring og arbeid.

Målet er å få ungdom utenfor ordinær opplæring og arbeid tilbake til videregående opplæring eller til arbeid.

Tabeller