Historisk arkiv

Ballettutdanning ved fremstående læresteder i utlandet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsdepartementet innfører rett til utdanningsstøtte til ballettutdanning ved Royal Ballet School og tilsvarende fremstående ballettlæresteder i utlandet.

Kunnskapsdepartementet har bestemt at det fra og med undervisningsåret 2013-2014 skal innføres rett til støtte gjennom Lånekassen til ballettutdanning ved fremstående læresteder i utlandet, selv om utdanningen ikke tilsvarer høyere utdanning i Norge. Det settes som vilkår at lærestedet har strenge krav for opptak, og at en relevant norsk faginstans anbefaler lærestedet. Royal Ballet School i London er et slikt lærested, og norske elever vil fra kommende høst kunne få støtte ved dette og tilsvarende læresteder.

Normalt bare støtte til høyere utdanning
Hovedregelen for rett til støtte i land utenfor Norden er at utdanningen må være på nivå med norsk høyere utdanning. Ballettutdanningen ved Royal Ballet School regnes ikke som høyere utdanning i Norge, og derfor har det til nå ikke vært gitt støtte til denne utdanningen. Etter dagens regler gis det bare unntaksvis støtte til utdanning på nivå med videregående opplæring, når utdanningen tas i land utenfor Norden. Det finnes noen unntak, for eksempel for utveksling av enkeltelever eller klasser under nærmere bestemte ordninger, eller for yrkesfaglig opplæring hvor tilsvarende fagområde ikke finnes i Norge.

Hvorfor unntak for ballett?
Den klassiske ballettutdanningen ved Royal Ballet School regnes som en av de mest prestisjefylte ballettutdanningene i verden. Det er skarp konkurranse om plassene, og kun de mest talentfulle av de unge elevene blir tatt opp. Kvaliteten på danseutdanningen er på høyde med eller bedre enn høyere utdanning innen dans i Norge. Utdanningen regnes likevel ikke som høyere utdanning i Norge, noe som medfører at norske elever ved Royal Ballet School ikke har hatt rett til lån og stipend. Dette ønsker departementet å gjøre noe med, og støtter seg på bestemte kvalitetsvurderinger ved innføringen av dette unntaket. Nasjonalballetten og Kunsthøgskolen i Oslo har anbefalt at elever som kommer inn på Royal Ballet School, bør få støtte til utdanningen. For andre ballettlæresteder vil det bli krevd tilsvarende anbefalinger fra norsk fagsinstans før det kan bli gitt støtte.

Hvorfor ikke unntak for andre kunstutdanninger?
Departementet mener at det skal være særskilte årsaker til å gjøre unntak fra hovedregelen om at støtte bare skal gis til høyere utdanning. Departementet har vurdert om det også bør gjøres unntak for andre kunstutdanninger enn ballett, for eksempel innenfor musikk, skuespill og bildende kunst, men er kommet til at ballettutdanningen skiller seg fra andre kunstutdanninger ved at den stiller helt spesielle krav til søkerens unge alder og fysikk. Det kan være avgjørende for ballettdansere å starte utdanningen i ung alder for å utnytte sitt talent og oppnå en toppkarriere. Departementet har derfor bestemt at det kun skal gjøres unntak for ballettutdanning.