Historisk arkiv

Grunnstipendet skal gjennomgås

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsdepartementet har allerede startet en gjennomgang av ordningen med grunnstipend til videregående elever. - Formålet er å undersøke om behovsprøvingen treffer slik den skal, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Dagens ordning med grunnstipend til elever i videregående skole ble innført fra og med skoleåret 2003-2004 under Bondevik II-regjeringen. De sentrale vilkårene for grunnstipendet er ikke blitt endret i perioden etter dette. Det er hvert år rapportert til Stortinget om antall elever som har mottatt støtten, og hvilket beløp elevene har fått.

Antallet mottakere av grunnstipend vokste raskt de to første årene ordningen eksisterte. Etter en utflating er det igjen en vekst fra 2007-2008. En mulig årsak til dette kan være innføringen av utstyrsstipendet fra 2007-2008. Nesten alle elevene i videregående søker om utstyrstipend. Lånekassen sjekker da samtidig om eleven har rett til grunnstipend, og dermed kan flere ha fått grunnstipendet de har hatt krav på.

Antallet elever som mottar grunnstipend har de siste tre årene vært stabilt på omtrent 70 000 elever.
-Grunnstipendet er ett av virkemidlene vi har for å legge til rette for at alle kan ta videregående opplæring, uavhengig av økonomiske forhold. En andel mottakere på omtrent 40 prosent virker for høy, og det er nettopp derfor departementet har satt i gang arbeidet med å se nærmere på ordningen, sier Halvorsen. Støtteordningen er imidlertid svært viktig for mange elever, og større endringer bør derfor ikke gjøres uten inngående kjennskap til konsekvensene av endringene.

Allerede i 2011 ba departementet Proba Samfunnsanalyse å vurdere om ordningen traff riktig målgruppe. Evalueringen er ventet om ikke lenge.

Fakta om ordningen:
- Grunnstipendet kan gis til elever som tar videregående opplæring som de har rett til etter opplæringsloven § 3-1.
-Stipendet er på maksimalt kr 1 980 per måned i skoleåret 2012-2013.  
- Grunnstipendet behovsprøves mot forsørgernes økonomi, mot lærlinglønn og trygdeytelser. Dersom foreldrene ikke bor sammen, skal økonomien til den forelderen eleven bor hos legges til grunn. Ved delt bosted legges halvparten av samlet inntekt og formue til grunn. Opplysninger om alminnelig inntekt og netto formue hentes inn fra skatteetaten. Ved behovsprøvingen tas det hensyn til antall barn i familien.
- Mer om støtteordningene på www.lanekassen.no