Historisk arkiv

Høyskolen i Oslo og Akershus slår seg sammen med AFI og NOVA

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kongen i statsråd har i dag besluttet at Høyskolen i Oslo og Akershus, Arbeidsforskningsinstituttet og Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring slås sammen fra 1. januar 2014.

Kongen i statsråd har i dag besluttet at Høyskolen i Oslo og Akershus, Arbeidsforskningsinstituttet og Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring slås sammen fra 1. januar 2014.

- Målet med sammenslåingen er å etablere et solid oppdragsforskningsmiljø. De tar mål av seg til å bli et av Europas sterkeste på de områdene hvor de europeiske velferdsmodellene møter de største utfordringene, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

- Sammenslåingen innebærer en nyskapning i Norge. Jeg har store forventninger til resultatene og er trygg på at alle vil jobbe målrettet for å få ønskede resultater og synergieffekter, sier statsråden.

HiOA, AFI og NOVA peker på at det i de neste tiårene vil bli en utfordring å skaffe tilstrekkelig kvalifisert og kompetent arbeidskraft til et konkurransekraftig næringsliv, samt og løse velferdsoppgaver. Nye koplinger mellom forskning, høyere utdanning og innovasjon vil være nødvendig for å sikre bedre kunnskapsflyt og utvikling av mer robuste institusjoner.

HiOA har som sitt hovedoppdrag å utdanne kandidater til profesjoner som er viktige for velferd og verdiskapning. AFI har nasjonal spisskompetanse innenfor arbeidsliv og arbeidstakerorganisasjoner. NOVA har nasjonal og internasjonal spisskompetanse om de ulike velferdstjenestenes brukergrupper. Sammenslåingen etablerer et sterkt samfunnsfaglig oppdragsforskningsmiljø med kompetanse innenfor arbeidsliv og velferd i nær tilknytning til utdanning til viktige profesjoner for velferd og verdiskapning.

Sammenslåingen gjennomføres ved at AFI og NOVA blir en del av HiOA. De tre institusjonene har selv ønsket dette.

Kunnskapsdepartementet har tidligere gitt 2 millioner kroner til planleggingen av arbeidet, og går inn for å støtte den videre prosessen med ytterligere 3 millioner kroner i 2014.