Historisk arkiv

Manifest mot mobbing

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Voksne skaper vennskap - sammen

I dag åpnet kunnskapsminister Kristin Halvorsen årets kampanjeuke i regi av Manifest mot mobbing på Kampen skole i Oslo. Temaet i år er «Voksne skaper vennskap sammen».

I dag åpnet kunnskapsminister Kristin Halvorsen årets kampanjeuke i regi av Manifest mot mobbing på Kampen skole i Oslo. Temaet i år er Voksne skaper vennskap sammen.

– Mobbing kjenner ingen grenser. Det skjer i barnehager og skoler, på fotballbanen og på nettet. Derfor trenger vi mange voksne som er med på å gi barn og unge gode holdninger, og som skaper en mobbefri kultur i lokalmiljøet, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

2. - 6. september markeres årets Manifest mot mobbing-kampanje. I år vil kampanjen rette særlig oppmerksomhet mot voksnes samarbeid for å fremme vennskap og hindre at barn og unge utsettes for mobbing.

Brev til ordførerne
Kunnskapsminister Kristin Halvorsen har sendt et brev til de ordførerne som ennå ikke har signert mobbemanifestet. Hun oppfordrer dem til å gjøre dette nå - i forbindelse med kampanjeuken.
– Det lokale manifestet er en anledning til å samle alle drivkreftene i barnehage, skole og på fritidsarenaer og bli enige om en felles plattform for å gjøre et enda bedre arbeid mot mobbing, sier Halvorsen.

Nye tiltak mot mobbing fra i høst

  • Skoler som har hatt høy forekomst av mobbing over tid vil fra i høst få ekstra oppfølging og veiledning fra Utdanningsdirektoratet.
  • Kommunene må bevise at de har satt inn nødvendige tiltak mot mobbing i erstatningssaker som omhandler psykososialt miljø. Regjeringen har innført ”delt bevisbyrde” i disse sakene. Foreldelsesfristen i straffesaker som omhandler mobbing er forlenget fra to til fem år.
  • Regjeringen har satt ned et offentlig utvalg for å vurdere de samlede virkemidlene for å skape et godt skolemiljø, og å motvirke og håndtere mobbing i skoler og barnehager. Utvalget ledes av fylkesmann Øystein Djupedal og vil levere innstillingen innen 1. juni 2015.

Manifest mot mobbing er et forpliktende samarbeid for et godt og inkluderende oppvekst- og læringsmiljø. Partnerskapet nasjonalt består av Regjeringen, KS, Utdanningsforbundet, Foreldreutvalgene for barnehager og grunnopplæring, Fagforbundet, Skolenes landsforbund, Skolelederforbundet og Sametinget. Les mer om Manifest mot mobbing på kampanjesidene til Utdanningsdirektoratet. På åpningsarrangementet var det premierevisning på årets kampanjefilm, «Voksne skaper vennskap -sammen».  Se filmen her

Lenker