Historisk arkiv

Oppretter nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet oppretter et Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet. Senteret skal være et nasjonalt ressurssenter som arbeider tverrfaglig for å fremme betydningen av god helse hos barn og unge.

Fire ulike høgskole- og universitetsmiljøer inviteres til å søke om å være vertskap for det nasjonale senteret.

Senteret skal synliggjøre og formidle sammenhengen mellom helse og barn og unges læring, læringsmiljø og læringsutbytte, med vekt på sunne måltider, gode matopplevelser og fysisk aktivitet.

– Å ha gode matvaner og være i bevegelse er bra både for den fysiske og psykiske helsa. Men det bidrar også til at det er lettere å konsentrere seg for skoleelevene. Det blir rett og slett enklere å lære, sier kunnskapsministeren.

Det nasjonale senteret skal være en ressurs for fagene mat og helse og kroppsøving. Kartlegging viser at det er utfordringer når det gjelder kompetansen hos de som underviser i disse fagene.

– Hver sjette åtteåring i Norge er overvektig. Vi ser at livsstilssykdommer som følge av overvekt og lite fysisk aktivitet øker her i landet. Skal vi gjøre noe for å forebygge helseproblemer og helseforskjeller må vi starte med barna – der barna er. Derfor ønsker vi å heve kompetansen om fysisk aktivitet og kosthold i skoler og barnehager. Det er en investering i barnas framtid, sier helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre.

– Barn og ungdoms fysiske og psykiske helse har høy prioritet. Det er viktig for meg å fremme et helhetlig syn, hvor skolen som helsefremmende arena løfter både den fysiske og psykiske helsen hos den enkelte. Barnehagen og skolen har et bredt samfunnsmandat som skal ivareta barn og unges behov i et helhetlig perspektiv. Etableringen av et slikt senter vil kunne bidra til å styrke barnehagenes og skolenes rolle som forebyggende og helsefremmende arena for barn og ungdom, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

– Det er helseforskjeller i Norge mellom de som har høy utdanning og inntekt og de som ikke har det. Vi kan utjevne disse forskjellene gjennom å gi barna våre like muligheter. I skoler og barnehager når vi alle barn, også de som trenger ekstra oppfølging og motivasjon, sier Støre.  

Miljøene som har fått invitasjonen om å være vertskap for et nasjonalt senter er: Høgskolen i Oslo og Akershus, Norges idrettshøgskole, Høgskolen i Bergen og Norges teknisk-naturvitenskaplige universitet, ved Senter for helsefremmende forskning. Fristen for å søke er 16. august, med en påfølgende intervjurunde. Hvilket miljø som får oppdraget med å være vertsinstitusjon, blir avklart tidlig i høst. Det tas sikte på drift ved senteret fra 2014.