Historisk arkiv

Rapport om IKT i skolene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Norge ligger på topp i Europa med hensyn til antall datamaskiner pr elev. Dette er et av funnene fra European Survey of Schools: ICT in Education som ble presentert i dag.

Norge ligger på topp i Europa med hensyn til antall datamaskiner pr elev. Dette er et av funnene fra European Survey of Schools: ICT in Education som ble presentert i dag.

- Det er gledelig at Norge scorer høyt, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Vi har kommet langt når det bruk av IKT i opplæringen, men vi må se grundig på anbefalingene fra European Schoolnet, legger hun til.

Sentrale funn:

  • Når det gjelder datamaskiner per elev, så har Danmark, Norge og Sverige høyeste rangering på alle nivåer.
  • Rapporten viser at mer enn 90% av elevene er i skoler med bredbånd, fra 2 mpbs til 30 mpbs
  • Det er i snitt 100 elever per interaktive tavler og 50 elever per prosjektor. Dette er under gjennomsnittet for landene som er kartlagt i rapporten. .

Men studien viser at selv om Norge kommer godt ut i undersøkelsen, blir ikke IKT brukt ukentlig i norske klasserom.

- Vi kan fremdeles bli bedre, sier kunnskapsministeren. Rapporten peker blant annet på at skoleeiere og skoleledere må ha planer for hele skolens bruk av IKT og støtte opp om lærernes bruk av IKT i undervisningen. Kompetanseutvikling, god infrastruktur og stabil drift av systemene er helt sentralt, understreker Halvorsen.

Formålet med rapporten er å evaluere fremskrittene som er gjort når det gjelder IKT-tilgjengelighet og IKT-bruk i 31 europeiske land (de 27 medlemsstatene i EU samt Kroatia, Island, Norge og Tyrkia). Senter for IKT i utdanningen har hatt ansvaret for å samle inn synspunktene til norske rektorer, lærere og elever, på 4. og 8. trinn og 1 vgo (både yrkesfag og studiespesialiserende).

Dette er første gang det utføres en systematisk kartlegging av europeiske lærere og elever og deres bruk av og synspunkter om teknologi som læremiddel.

Selve rapporten finner du her.