Historisk arkiv

Skolene får mer ansvar i mobbesaker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Fra 1. august i år må kommunene bevise at de har satt inn nødvendige tiltak for å stanse mobbing og krenkelser av en elev. Regjeringen går inn for en endring av opplæringsloven som medfører delt bevisbyrde i mobbesaker. 

–Målet er ikke å få flest mulig rettssaker, men å understreke kommunenes ansvar i mobbesaker.  Dette er en lovendring som vil styrke elevenes rettssikkerhet og forebygge mobbing, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

I erstatningssaker skal ikke lenger eleven alene måtte bevise at skolen ikke gjorde det som var nødvendig for å få en slutt på mobbingen. Lovendringen skal opp til behandling i Stortinget før sommeren og vil etter planen tre i kraft fra skolestart høsten 2013.

Regjeringen vil i tillegg utvide foreldelsesfristen i straffesaker som omhandler mobbing fra to til fem år. For erstatningssaker vil foreldelsesfristen være som i dag.

Ny antimobbekampanje

Også i år vil Manifest mot mobbing ha en kampanjeuke rett etter skolestart. Tirsdag var partnerne i Manifest mot mobbing (2011-2014) samlet hos kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Tidlig innsats og skoleeiers ansvar var blant temaene som ble diskutert.

–Delt bevisbyrde i mobbesaker er en lovendring som ytterligere framhever skoleeiers ansvar. Vi har flere undersøkelser som støtter opp under at et godt læringsmiljø også bidrar til gode læringsresultater, sier Kristin Halvorsen.

Sametinget med

Fra april i år er også Sametinget med som partner i Manifest mot mobbing. Fra før har Regjeringen, KS, Utdanningsforbundet, Fagforbundet, Norsk Skolelederforbund, Skolenes landsforbund, Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG) og Foreldre-
utvalget for barnehager (FUB) undertegnet et nasjonalt manifest mot mobbing.