Historisk arkiv

Kontraktsundertegnelse og overrekkelse av plakett for SFI-ene i Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Øystein Djupedals tale i forbindelse med undertegningsseremoni for Sentre for forskningsdrevet innovasjon (SFI). Universitetet i Oslo.

Øystein Djupedals tale i forbindelse med undertegningsseremoni for Sentre for forskningsdrevet innovasjon (SFI). Universitetet i Oslo, 13. mars 2007.

Godtfolk. Rektor. Senterledere. I dag skal det undertegnes avtaler om forskning av høy internasjonal ved tre forskningsinstitusjoner tilknyttet UiO. Tre flaggskip i norsk innovasjonsrettet forskning. Gratulerer med dagen!

I juni fikk jeg anledning til å annonsere de 14 miljøene som nådde opp i konkurransen om å få status som Senter for forskningsdrevet innovasjon. I dag er det en stor glede for meg å få delta i markere oppstarten av disse sentrene.

SFI er en stor satsing som vi har høye forventninger til. Som kjent er regjeringens mål at vi skal øke forskningsinnsatsen i Norge.

Dette gjelder den offentlig finansierte forskningsinnsatsen, men ikke minst næringslivets innsats. Det offentlige bidraget til denne ordningen er betydelig. Den gjennomsnittlige årlig rammen for alle sentrene er på 140 millioner kroner. Om alle videreføres i hele perioden på åtte år gir dette en totalramme på offentliges bidrag på godt over én milliard kroner.

Gjennom den offentlige innsatsen vil vi bidra til økt forskningsinnsats i næringslivet, og til at næringslivet investerer mer langsiktig i FoU. 

Ny kunnskap og ny teknologi er avgjørende for økonomisk utvikling, også i Norge.  Sentrene for forskningsdrevet innovasjon skal bidra til å bygge opp kunnskap og kompetanse som kan hjelpe oss å sikre fremtidig velferd og økonomisk vekst. Dette er en langsiktig satsing hvor hovedmålet er å fremme innovasjon og konkurransekraft på områder hvor Norge har eller kan få en sterk internasjonal posisjon.

Samarbeidet i SFIene vil sikre langsiktig, grunnleggende forskningsinnsats på problemstillinger som er relevante for næringslivet. Og den vil gi de bedriftene som deltar i sentrene tilgang på forskning som er av høy internasjonal kvalitet.

Innen disse sentrene er det ikke bare norske samarbeidspartnere, men også utenlandske. SFI-ordningen vil slik sett også bidra til internasjonaliseringen av norsk forskning.

SFI-ordningen legger til rette for økt samarbeid

·        mellom forskningsinstitusjoner

·        mellom forskningsinstitusjoner og næringsliv

·        og mellom bedrifter.

 I et lite land som vårt gir samarbeid innovasjonskraft. Jeg tror at denne ordningen vil bidra til å styrke både forskningsinstitusjonene og bedriftene som deltar.

At forskerutdanning er en viktig del av ordningen tror jeg er veldig fornuftig. Det vil bidra til å skape relasjoner og det vil kunne styrke mobiliteten og samarbeidet mellom næringslivet og akademia, også i et langsiktig perspektiv.

Når jeg ser på listen over de sentrene som er tildelt SFI-status av Forskningsrådet så synes jeg det er svært positivt å se den tematiske og faglige bredden blant sentrene. Dette viser at vi har spissforskningsmiljøer innen en rekke fagområder i  norsk forskning.

Sentrene som markeres her i dag utgjør 3 av de 14 som nådde opp i en søkergruppe på 58. Disse institusjonene representerer spennende og vidt forskjellige forskningsfelt:

·        Innovative Natural Gas Processes and Products (INGAP) med vertsinstitusjon Universitetet i Oslo, og senterleder professor Unni Olsbye. Senteret skal videreutvikle katalysatorer for foredling av naturgass.

·        Statistics for Innovation med vertsinstitusjon Norsk regnesentral (NR), og senterleder professor Arnoldo Frigessi. Ved Statistics for Innovation vil søkelyset være på å gjøre moderne statistikk til et redskap for konkurransedyktige tjenester og produkter innen ulike næringer, finans, marin petroleum og helse.

·        Centre for Stem Cell Based Tumor Therapy (SENIT) med Rikshospitalet som vertsinstitusjon, og professor Stefan Krauss som senterleder. Ved dette senteret skal det forskes på kreftstamceller som et ledd i å utvikle nye diagnostiske og terapeutiske metoder for kreftbehandling.

Et fellestrekk er at de alle utgjør et betydelig innovasjonspotensial.  Jeg gleder meg til å følge utviklingen videre. Gratulerer med dagen!