Historisk arkiv

Kunnskapsløft for voksne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Regjeringen har satt som mål å gi alle mennesker i hele landet mulighet til å utvikle sine evner og leve gode og meningsfylte liv. Begge deler forutsetter et godt utbygget system for kompetanseutvikling og livslang læring, og et godt samarbeid mellom arbeidsliv og utdanning.

- Regjeringen har satt som mål å gi alle mennesker i hele landet mulighet til å utvikle sine evner og leve gode og meningsfylte liv. Begge deler forutsetter et godt utbygget system for kompetanseutvikling og livslang læring, og et godt samarbeid mellom arbeidsliv og utdanning. Dette sier kunnskapsminister Øystein Djupedal som svar på Høyres utfordring i dag om en nasjonal dugnad mot lese- og skriveproblemer blant voksne.

Programmet Basiskompetanse i arbeidslivet ble opprettet av regjeringen i 2006. Den opprinnelige bevilgningen på 15 millioner er trappet opp to ganger av sittende regjering slik at det nå brukes 35 millioner årlig på dette programmet.

Regjeringen har i St.meld. 16 (2006-2007) " ...og ingen sto igjen" gått gjennom situasjonen for voksne med behov for opplæring. - Vi lanserer der en rekke tiltak, kalt "Kunnskapsløft for voksne", som vi nå er i full gang med å følge opp, sier Djupedal. 

En økende gruppe voksne mangler rett til videregående opplæring. Dette gjelder personer som er født etter 1978 og som ikke har tatt videregående opplæring, eller som har falt fra underveis.

 - Vi fremmer nå et forslag om å endre opplæringsloven for å gi flere voksne rett til videregående opplæring. I tillegg utarbeider vi et rammeverk og en veileder som skal gjøre det enklere for de som tilbyr opplæring i grunnleggende ferdigheter å tilpasse opplæringen til voksne. Det åpnes også for at voksne kan ta opplæring i grunnleggende ferdigheter samtidig med fag- og yrkesopplæring. Det er videre tatt initiativ til en samarbeidsavtale med kommunesektoren for å styrke samarbeidet mellom NAV og utdanningsmyndighetene om å gi bedre opplæringstilbud til arbeidssøkerne.

- Som en del av dette samarbeidet ønsker vi å styrke karriereveiledningen, slik at voksne både i og utenfor arbeidslivet skal få bedre informasjon om sine rettigheter og muligheter til opplæring, sier Djupedal.

En gruppe voksne med stor opplæringsbehov er innsatte i fengsel. Fram til 2006, dvs.  av Bondevik II-regjeringen der Høyre var med,  ble bevilgningene til opplæring i kriminalomsorgen kuttet. - Den sittende regjeringen har ønsket å styrke dette området, og økte i 2006 bevilgningene til opplæring i kriminalomsorgen med totalt 21,3 mill. kroner, hvorav 1,3 mill. kroner var knyttet til nye fengselsplasser. I 2007 ble fengselsopplæringen styrket ytterligere med i overkant av 20 mill. kroner både som følge av utvida soningskapasitet og for at flere innsatte skal få tilbud om opplæring, avslutter kunnskapsministeren.