Historisk arkiv

Revidert nasjonalbudsjett 2008:

Klimaforskningen trappes opp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

36-08

I tråd med klimaforliket styrker regjeringen klimaforskningen med til sammen 70 millioner kroner. Det foreslås også å senke beløpsgrensen i gaveforsterkningsordningen fra dagens fem mill. kroner til tre millioner kroner.

I  tråd med klimaforliket styrker regjeringen klimaforskningen med til sammen 70 millioner kroner. Det foreslås også å senke beløpsgrensen i gaveforsterkningsordningen fra dagens fem millioner kroner til tre millioner kroner.  

Dette er sentrale punkter for å fremme forskning og innovasjon i revidert statsbudsjett. Regjeringen foreslår at 50 millioner kroner bevilges til å etablere forskningssentre for fornybare energikilder og karbonfangst og –lagring. Videre vil regjeringen styrke forskning og utvikling på dette feltet gjennom 10 millioner kroner ekstra til Forskningsrådets program for ren energi og 10 millioner kroner ekstra til brukerstyrte prosjekter innenfor fornybare energikilder og karbonfangst og -lagring. 

-  Regjeringen er opptatt av at midlene raskt blir omsatt til konkrete tiltak samtidig med at de brukes til langsiktige klimasatsinger som gir et reelt løft til feltet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland.  

Sentersatsing skal skje i regi av Norges forskningsråd. Her vil utvalgte forskningsmiljøer gå sammen, geografisk eller virtuelt, om forskning og utvikling på bestemte felt innenfor miljøvennlig energi. Både universiteter og høyskoler, institutter og næringsliv kan være aktuelle partnere i et senter. Regjeringen er også opptatt av at satsingen bidrar til forskerrekruttering, infrastruktur og tverrsektorielt samarbeid.  

Inviterer private givere til spleiselag for forskning

Regjeringen foreslår å senke beløpsgrensen i gaveforsterkningsordningen fra dagens fem millioner kroner til tre millioner kroner. På denne måten vil man oppmuntre også mindre bedrifter, organisasjoner og flere privatpersoner til å gi gaver til grunnforskning.  

- I motsetning til mange andre land har ikke Norge noen sterk kultur for privat finansiering av grunnforskning. For regjeringen er det et mål å få flere aktører i samfunnet til å engasjere seg i grunnforskning. Dette er viktig både for å øke den samlede forskningsfinansieringen, men også for å øke mangfoldet i finansieringen, sier Aasland. 

Gaveforsterkningsordningen ble etablert 1. januar 2006 for å styrke innslaget av private gaver til langsiktig, grunnleggende forskning. Ordningen innebærer at staten bidrar med 25 prosent av gavebeløpet for private donasjoner til grunnforskning. Ordningen gjelder for gaver til landets universiteter og høyskoler med rett til å tildele doktorgrad, Norges forskningsråd og Det Norske Videnskaps-Akademi. Budsjettrammen for ordningen er 80 millioner kroner per år.

Aulaen ved UiO

I 2011 er det 200 år siden Universitetet i Oslo ble etablert. For å kunne gjennomføre en verdig feiring og ta vare på den norske kulturarven, vil regjeringen rehabilitere sentrumsbygningene ved Universitetet i Oslo. Regjeringen fattet vedtak om dette i august 2007 og det gis en startbevilgning på kr. 15 millioner kroner i 2008.

Lenke til Kunnskapsdepartementets budsjettsider