Historisk arkiv

Misvisende om elevregister

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsdepartementet har sendt ut på høring forslag om et elevregister. I flere media blir det hevdet at Kunnskapsdepartementet ønsker å registrere skoleelevers seksuelle legning. Dette er feil.

Høringen gjelder en ny lovhjemmel for innsamling av individdata. En slik lovhjemmel må til for å kunne registrere og ta vare på en del opplysninger om elever gjennom skoleløpet, for eksempel hva som blir gitt av spesialundervisning eller særskilt norskopplæring. Formålet er å bruke dette registeret i arbeidet for å bedre læringsutbytte, læringsmiljø og lærerkompetanse.

Bakgrunnen for at stikkordet seksuell legning har vært nevnt, er spørsmål som allerede i dag stilles i Elevundersøkelsen, og som Datatilsynet har gitt konsesjon til. Spørsmålet er om vedkommende har blitt mobbet på grunn av seksuell legning. – Jeg vil på det sterkeste avise at vi på bakgrunn av dette ønsker å lage et register over elevenes seksuelle legning, sier statssekretær Lisbet Rugtvedt. Informasjon om seksuell legning vil ikke under noen omstendighet bli lagret på individnivå i registeret. 

Det har nå blitt gjennomført en omfattende høringsrunde om dette forslaget. Fristen for høringsinnspill gikk ut forrige uke, og departementet har mottatt mange svar. Disse blir nå gjennomgått på en grundig måte. 

Les mer om høringen