Historisk arkiv

Norsk ingeniørutdanning holder mål

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) har gjennomført en evaluering av alle landets ingeniørutdanninger. Konklusjonen er at kvaliteten er god. – Det er gledelig at resultatene viser at målet med utdanningen blir nådd, sier statsråd Tora Aasland.

Tora Aasland og direktør i NOKUT, Oddvar Haugland. Fotograf: Leif Hamnes fra Teknisk UkebladNOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) har gjennomført en evaluering av alle landets ingeniørutdanninger. Konklusjonen er at kvaliteten er god. – Det er gledelig at resultatene viser at det er mulig å forene en teoretisk basis med praktiske ferdigheter og at målet med utdanningen dermed blir nådd, sier statsråd Tora Aasland. 

 

 

Det er ingeniørutdanninger ved 19 utdanningsinstitusjoner som er omfattet av evalueringen, herunder en privat høyskole (NITH) og forsvarets tre ingeniørutdanninger. Det er registrert om lag 7500 studenter (derav 17,4 prosent kvinner)  på disse utdanningene fordelt på fem studieprogram; kjemi, data, bygg, maskin og elektro.

 Yrkesnær utdanning

En av konklusjonene i evalueringen er at utdanningen oppleves som yrkesnær. Dette skyldes blant annet et nært samarbeid med det regionale næringslivet. Både utdanningsinstitusjonene og næringslivet påpeker at dette er en fruktbar og nyttig kontakt som kan videreutvikles ytterligere ved å etablere langsiktige avtaler. Denne kontakten bidrar blant annet til at de som ansetter de nyutdannede kandidatene opplever deres kompetanse som relevant. 

Stort frafall og lav gjennomstrømming

Evalueringen trekker frem enkelte utfordringer som det er viktig å ta tak i fremover. Blant annet synliggjør evalueringen at flere utdanninger sliter med stort frafall og lav gjennomstrømming av studenter. –Dette er en utfordring vi har kjent til og som vi må ta på alvor, og på dette området erfarer vi allerede at regjeringens realfagssatsing bidrar til en positiv utvikling, sier Aasland.  

Videre kvalitetsutvikling

Evalueringen er resultatet av en prosess som har pågått i to år og vil nå bli fulgt opp videre fra departementet og ved den enkelte institusjon. –Jeg er opptatt av at den videre kvalitetsutviklingen må skje i nær dialog med sektoren. Det er viktig at institusjonene sørger for at utdanningen blir enda bedre, slik at våre nyutdannede ingeniører er klare for morgendagens utfordringer, avslutter Aasland.  

Les rapporten på NOKUTs nettsider