Historisk arkiv

Økt opptak til høyere utdanning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Tall fra Samordna opptak (SO) viser at flere får tilbud om høyere utdanning. Rundt 61 900 søkere til universiteter og høgskoler har fått tilbud om studieplass. Dette er 3 000 flere enn i fjor.

Tall fra Samordna opptak (SO) viser at flere får tilbud om høyere utdanning. Rundt 61 900 søkere til universiteter og høgskoler har fått tilbud om studieplass. Dette er 3 000 flere enn i fjor.

Samtidig med at danske universitetet opplever nedgang i søkningen til høyere utdanning på grunn av godt arbeidsmarked, er opptakstallene i Norge økende.

–  Jeg er veldig glad for at  så mange  velger høyere utdanning på tross av det gode arbeidsmarkedet vi har også her i Norge.  Det viser at søkerne tenker langsiktig, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland.

Opptakstallene til høyere utdanning fra Samordna opptak som ble offentliggjort i dag,  viser også at antall kvalifiserte søkere uten studietilbud har gått ned til rundt 6 300. Det er rundt 1 350 færre enn i fjor.

Det er også i år en økning i opptak til førskolelærerutdanningen.
–  Jeg er også veldig fornøyd når jeg ser at det er økt søkning og opptak til førskolelærerutdanningene. Barnehageløftet innebærer økt behov for førskolelærere. Det er viktig at den positive trenden med økning fra de foregående årene fortsetter,  sier Aasland.

Opptaket til allmennlærerutdanningen  er  stabilt i forhold til i fjor. 
–  For å få gjennomført Kunnskapsløftet har Norge  et stort behov for flere gode lærere. Jeg vil oppfordre kvalifiserte søkere som ønsker å bli allmennlærere og som ikke har fått studieplass, til å vurdere de tilbudene som er lagt ut på Restetorget, sier Aasland. 

Det er en positiv utviklingen både i søkningen og i opptaket til teknologiske fag. Masterstudiene i teknologi har en økning i antall studietilbud i forhold til i fjor med rundt 15 prosent, bachelorutdanningene i ingeniørfag har en økning på 10 prosent, mens maritim utdanning nesten har en fordobling. Rekrutteringen til realfag er stabil.

Til helse- og sosialfagene er det flere kvalifiserte søkere enn antall studieplasser, men totalt er det nedgang i antall kvalifiserte søkere til disse utdanningene. 

Foretrekker sentrale strøk
Tendensen til at søkerne foretrekker utdanningsinstitusjoner som ligger i sentrale strøk fortsetter. Universitetene og høyskolene i de største byene og sentralt på Østlandet har mer enn nok kvalifiserte søkere til sine studieplasser. Samtidig er det imidlertid en positiv utvikling ved enkelte høyskoler ute i distriktene.  

– Høyskolene i distriktene har mange interessante studietilbud, de har godt studiemiljø og de gjør mye for å tiltrekke seg nye studenter. Regjeringen er opptatt av å styrke distriktene og jeg oppfordrer kvalifiserte søkere som ikke har fått tilbud på sitt primære studieønske, om å vurdere alternative studiesteder. Det er fortsatt mange gode studietilbud på studiesteder utenfor de sentrale strøkene, sier Aasland. 

Se mer informasjon på nettsidene til Samordna opptak (SO)
http://info.samordnaopptak.no/soekertall/soekertall_2008