Historisk arkiv

Rekordmange doktordisputaser i 2007

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Nye tall fra NIFU STEP viser at det i 2007 ble gjennomført 1030 disputaser. - Jeg er meget tilfreds med at regjeringens satsing på flere stipendiatstillinger bidro til at det i fjor ble avlagt et svært høyt antall doktorgrader i Norge, sier statsråd Tora Aasland.

- Jeg er meget tilfreds med at regjeringens satsing på flere stipendiatstillinger bidro til at det i fjor ble avlagt et svært høyt antall doktorgrader i Norge, sier statsråd Tora Aasland. Nye tall fra NIFU STEP viser at det i 2007 ble gjennomført 1030 disputaser. Økningen de siste årene medfører at målene fra forrige rekrutteringsmelding om årlig uteksaminering av 1100 kandidater snart er oppfylt.  

- Opptrappingsplanen har dermed vært en vellykket satsing, sier Aasland.  - Men for å nå hovedmålene for norsk forskning må ambisjonsnivået fortsatt være høyt og jeg vil  derfor legge fram en ny stortingsmelding om rekruttering og forskerutdanning i løpet av våren, sier  statsråden. 

Nye tall fra NIFU STEPs Doktorgradsregister viser at det ble gjennomført 125 flere doktorgrader ved norske universiteter og høyskoler i 2007 enn i 2006. Økningen er på 14 prosent. Veksten har vært balansert mellom de ulike fagområdene, men aller størst innenfor samfunnsvitenskap og naturvitenskap. Innenfor teknologi ble det avlagt like mange doktorgrader i 2007 som i 2006.  

Veksten i antall disputaser skyldes i første rekke vekst ved de fire eldste breddeuniversitetene, og ikke minst Universitetet i Oslo. Der ble det gjennomført 51 flere disputaser i 2007 enn i 2006. Den klart største relative økningen hadde Universitetet i Tromsø, med en økning fra året før på hele 67 prosent. Samlet sett styrket disse fire institusjonene sin rolle i forhold til de øvrige institusjonene i 2007. 

De siste fem årene har kvinneandelen ligget på rundt 40 prosent. I 2007 steg den til nærmere 45 prosent. Som i fjor er det kvinneflertall i medisin, og i år også i humaniora og samfunnsvitenskap. I teknologi er bare en av fem kvinner og i naturvitenskap en av tre.  - Vi vil videreføre arbeidet med å bedre kvinnerekrutteringen til realfag og teknologi . Det er opplagt behov for tiltak som kan motivere flere kvinner til å velge disse fagene,  sier Aasland. 

Lenke til NIFU STEPs Doktorgradsregister