Historisk arkiv

Universiteter og høyskoler i positiv utvikling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsdepartementet har gjennomgått universitets- og høyskolesektoren og utarbeidet en tilstandsrapport. Departementets gjennomgang viser at det foregår en positiv utvikling sektoren sett under ett.

Kunnskapsdepartementet har gjennomgått universitets- og høyskolesektoren og utarbeidet en tilstandsrapport. Departementets gjennomgang viser at det foregår en positiv utvikling sektoren sett under ett.

– Det har blitt oppnådd svært gode resultater innenfor undervisning, publisering og doktorgradsutdanning. Samtidig virker det som Kvalitetsreformen har satt seg, og at institusjonene er i ferd med å finne sin profil, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland.

Rapporten viser også at norske forskere har hatt den sterkeste veksten i antall publikasjoner i Norden. Spesielt gledelig er det at høyskolesektoren har en sterk vekst i publikasjoner. Enkelte norske forskningsmiljøers uttelling i EU-sammenheng er også meget god.

Gjennomgangen av høyskolenes kompetanse og FoU-arbeid gir likevel grunn til bekymring.
– Kompetanseoppbyggingen ved høyskolene går dessverre alt for sakte, noe også Stjernø-utvalget påpekte. Dette viser at vi har behov for økt vektlegging av kompetanse for å sette høyskolene i stand til å fylle sin rolle, sier Aasland.
Dette fører til at høyskolene ikke klarer å ta en ledende rolle som regional aktør. Svak kompetanse svekker også evnene til å drive god forskning og forskingsbasert undervisning

Rapporten viser videre blant annet:
• At studentgjennomstrømningen har økt og strykprosenten har gått ned. Dette tyder på at tiltakene i Kvalitetsreformen har hatt en positiv effekt.
• At den store veksten i nye studietilbud har stoppet opp, og tendensen til å opprette "fancy" studietilbud er mindre tydelig.
• At Kvinneandelen i realfagene har økt med 1,6 prosent fra 2006 til 2007.
• At Universitetene viser et stort engasjement i arbeidet med å kommersialisere forskningsresultater, og har etablert egne teknologi overføringsenheter (TTOer). De har også intensivert arbeidet med å sikre eierrettigheter til forskningsresultater, såkalte immaterielle rettigheter.

Lenke til rapporten