Historisk arkiv

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland:

Ønsker færre i midlertidige stillinger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsdepartementet har oppnevnt en arbeidsgruppe som skal foreslå tiltak for å redusere bruken av midlertidige ansettelser ved universiteter og høyskoler. - Målet er at bruk av midlertidige stillinger skal ned, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland

Kunnskapsdepartementet har oppnevnt en arbeidsgruppe som skal foreslå tiltak for å redusere bruken av midlertidige ansettelser ved universiteter og høyskoler.
- Målet er at bruk av midlertidige stillinger skal ned, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland.

 Arbeidsgruppen skal:

  • Kartlegge tallgrunnlaget for denne type ansettelser, herunder forskjeller mellom ulike stillingsgrupper og institusjonstyper
  • Se på om ulike lovhjemler for midlertidige ansettelser ved de statlige institusjonene slår ulikt ut for ulike stillinger
  • Foreslå og vurdere effekten av tiltak som kan settes inn for å motvirke så mange midlertidige ansettelser

Arbeidsgruppen skal ledes av direktør Magnus Rindal ved forskningsinstituttet NOVA. Øvrige medlemmer i gruppen er representanter fra universiteter- og høyskoler, samt fra de fire hovedsammenslutningene for tjenestemenn i staten.

- Dette er et viktig arbeid for at forskningssektoren skal kunne rekruttere og være attraktiv karrierevei for de beste hoden, sier Tora Aasland Hun understreker at det først og fremst er institusjonene selv, som arbeidsgivere, som må ta hovedansvaret for å lykkes med dette arbeidet. Departementet vil i første fase være en tilrettelegger og pådriver.

Det skal også nedsettes en referansegruppe som arbeidsgruppen vil kunne konferere med i sitt arbeid. Denne skal ledes av rektor Torbjørn Digernes, NTNU og ellers ha  bred deltakelse fra sektoren og tjenestemannsorganisasjonene. Arbeidsgruppen skal levere sine anbefalinger 1. november 2010.

 

Medlemmer av arbeidsgruppen:

Magnus Rindal, direktør, NOVA, leder

Bjørn T. Berg, avdelingssjef, Forskerforbundet/UNIO

Katrine Olsson, rådgiver, Tekna/Akademikerne

Torill Nustad, hovedtillitsvalgt ved UIT/ LO-Stat

Odd Arne Paulsen, personal- og organisasjonsdirektør, Universitetet i Tromsø

Kristin Ravnanger, dekan, Høgskolen i Bergen

Trine Syvertsen, dekan, Universitetet i Oslo

Sverre Tverberg, personalsjef, Høgskulen i Volda

Ole Martin Nodenes, tillitsvalgt ved Universitetet i Oslo/YS-Stat

Mandat 

Arbeidsgruppe for å redusere midlertidige tilsettinger ved universiteter og høgskoler Arbeidsgruppen skal kartlegge bruken av midlertidige tilsettinger i universitets- og høgskolesektoren. Den bør redegjøre for variasjoner i andelen midlertidige tilsettinger ved de ulike statlige institusjonene/institusjonskategoriene, samt variasjoner i bruken av midlertidige tilsettinger i de ulike stillingene.

Gruppen skal også kort redegjøre for bruken av midlertidige tilsettinger i andre sektorer.

Arbeidsgruppen skal beskrive lovhjemler som gir adgang til å foreta midlertidige tilsettinger. Arbeidsgruppa skal så lang som mulig kartlegge og redegjøre for årsakene til at det benyttes midlertidige tilsettinger i ulike stillinger og institusjoner/institusjonskategorier. Arbeidsgruppen skal legge hovedvekt på bruken av midlertidige tilsettinger i undervisnings- og forskerstillinger, men også redegjøre for situasjonen i andre stillingsgrupper.

Arbeidsgruppen skal foreslå tiltak departementet og/eller institusjonene kan iverksette for å redusere tallet på midlertidige tilsettinger i universitets- og høgskolesektoren. Gruppen skal så langt som mulig gjøre rede for konsekvenser av de tiltakene som foreslås for virksomheten ved institusjonene.

Dersom arbeidsgruppen mener det vil være behov for å nyttiggjøre seg ekstern bistand, for eksempel til en spørreundersøkelse, i forbindelse med kartleggingen av bruken av og/eller årsakene til midlertidige tilsettinger i sektoren, kan den ta opp spørsmålet om tilførsel av ressurser til en slik undersøkelse med Kunnskapsdepartementet. 

Arbeidsgruppen vil få sekretariatsbistand og skal avgi rapport innen 1. november 2010