Historisk arkiv

Flere får tilbud om lærerutdanning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Etter to år med rekrutteringskampanjen ”Har du det i deg?” får nå 18,3 prosent flere tilbud om opptak på de nye grunnskolelærerutdanningene sammenlignet med opptak til allmennlærerutdanningen i fjor.

Etter to år med rekrutteringskampanjen ”Har du det i deg?” får nå 18,3 prosent flere tilbud om opptak på de nye grunnskolelærerutdanningene sammenlignet med opptak til allmennlærerutdanningen i fjor. Dette viser tall som blir lagt fram av Samordna opptak i dag.

- Vi har satset mye på rekrutteringskampanjen ”Har du det i deg” og samarbeidet i det brede GNIST-partnerskapet.  At så mange gode studenter har søkt seg til læreryrket og kan starte på lærerutdanningene til høsten, er gledelig og viktig for framtida til norsk skole, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Etter at søknadene er ferdig behandlet, har 7 935 søkere fått tilbud om studieplass på en av lærerutdanningene fra høsten 2010. Dette er en økning på 1000 tilbud sammenlignet med i fjor. Av disse kan 3205 starte på de nye grunnskolelærerutdanningene. Resten fordeler seg på de øvrige lærerutdanningene, som er 5-årig integrert lærerutdanning, faglærerutdanninger og førskolelærerutdanninger. Noen av utdanningene er deltid-, og nettutdanninger, men de langt fleste er heltidsplasser.

- Jeg har store forventninger til de nye grunnskolelærerutdanningene. Vi trenger flere dyktige lærere, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland. Det er ekstra gledelig å se at rekrutteringskampanjen ser ut til å virke. Vi har i dag 40% flere kvalifiserte førsteprioritetssøkere til grunnskolelærerutdanningen i forhold til det vi hadde til allmennlærerutdanningen for to år siden.

Fra høsten 2010 blir lærerutdanningen ny ved landets universiteter og høyskoler. Det som tidligere het ”allmennlærerutdanning” blir nå ”grunnskolelærerutdanning”. For første gang har søkerne måttet velge om de vil spesialisere seg på 1.-7. eller 5.-10. trinn. Kandidatene fordeler seg relativt jevnt mellom disse to utdanningene: 1570 har fått tilbud om plass på utdanningen som kvalifiserer til å undervise på 1.-7. trinn, og tilsvarende tall for 5.-10. trinn er 1635. 

- Dette har vært en nasjonal dugnad der høyskoler og universiteter som tilbyr lærerutdanning har lagt ned mye arbeid i å få alt klart til studiestart. Mange har jobbet aktivt med rekrutteringen i år. Derfor er det ekstra hyggelig å se at så mange kvalifiserte studenter har søkt seg til lærerutdanningene, sier Tora Aasland.

Om GNIST:

Partnerskapet GNIST har inngått et femårig samarbeid der målet er å heve lærernes status og få flere kvalifiserte søkere til lærerutdanningen. Partnerne er: Kunnskapsdepartementet, Utdanningsforbundet, Skolenes landsforbund, KS, NHO, LO, Pedagogstudentene, Norsk Studentorganisasjon, Elevorganisasjonen, Norsk Lektorlag, Norsk Skolelederforbund og Nasjonalt råd for lærerutdanning. Lenke til GNIST 

Lenke til Samordna opptak: www.samordnaopptak.no

Lenke til pressemelding om opptak til høyere utdanning